Sindikat prosvjete: DPS i Masoničić vrše pritisak na prosvjetare

Iz Sindikata prosvjete ukazuju na pojavu pritisaka u školama na zaposlen od strane opštinskog odbora DPS-a i SSCG da pristupe toj sindikalnoj organizaciji
151 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 19:03h

Unija slobodnih sindikata (USS) zatražila je od ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da riješi slučajeve partijsko-sindikalne korupcije u podgoričkim školama, jer će u suprotnom zaštitu tražiti kod međunarodnih institucija.

Iz Sindikata prosvjete već mjesecima ukazuju na pojavu pritisaka u podgoričkim školama na zaposlen od strane opštinskog odbora DPS-a i Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) da pristupe toj sindikalnoj organizaciji.

Predsjednik opštinskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je juče da da su se obratili Stijepoviću, kako bi ga upoznali sa situacijom koja se usložnjava, a kao konkretne primjere pritisaka navodi osnovne škole “Mahmut Lekić”, “Đoko Prelević”, “Vladimir Nazor”, “Milorad Musa Burzan”, “Dragiša Ivanović”, kao i u resursi centar “Podgorica”, i vrtić “Ljubica Popović”.

OŠ "Dragiša Ivanović", Foto: Luka Zeković

U protekla dva mjeseca, kako tvrdi, u opštinskom odboru DPS-a održana su najmanje tri sastanka sa direktorima pojedinih podgoričkih škola, na kojima su razmatrani i ugovori na neodređeno vrijeme, za koje je navodno predloženo da se daju članovima te partije.

“Prema saznanjima koje temeljimo na osnovu izjava učesnika tih sastanaka, predsjednik aktiva direktora podgoričkih OŠ Niko Raičković i predstavnik Glavnog grada Miomir M. Mugoša su zaduženi da prate situaciju na terenu u vezi ostvarivanja tih zaključaka”, kazao je Savović.

Iako je iz Ministarstva prosvjete obećano da će se to najoštrije sankcionisati, Savović navodi da se ta pojava proširila i na ostale škole.

“Sada imamo takvu situaciju u školi “18 oktobar”, Bioče, “Zarija Vujošević” Mataguže, u Elektro školi kao i “Vlado Milić” u Donjoj Gorici, u pitanju je partijsko-sindikalna korupcija. Kod direktora tih škola dolaze predstavnici SSCG i onda oni lobiraju na zaposlene da pređu u tu sindikalnu centralu”, naveo je Savović.

Pritiscima su posebno izloženi zaposleni na određeno vrijeme, a prema riječima Rada Božovića iz Sindikata procvjete, u obrazovnom sektoru ima slučajeva da neko i po više od 15 godina ima takav status.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da se aktuelnim dešavanjima direktno krše ljudska i radnička prava, te da osnovano sumnjaju da je riječ o udaru na Sindikat prosvjete, kao najveći u okviru USS.

Srđa Keković, Foto: Boris Pejović

“Ako se dešavanja na koje ukazuju nastave, podnijećemo prijave za procesuiranje učesnika u tim radnjama”, kazao je on.

Optužbe iz USS o navodnim sastancima i pritiscima ranije je dematovao predsjednik SSCG Zoran Masoničić kao i DPS. Takođe, isto su učinili i direktori škola, ocjenjujući ih kao podmetačine i izmišljotine.

Direktor Osnovne škole “Dr Dragiša Ivanović” Niko Raičević kazao je da ne zna o čemu se radi, dok je direktorica škole “Milorad – Musa Burzan” Branka Lakić rekla da su te informacije netačne.

“Biramo ljude prema jasnim kriterijumima. To je mogao da izjavi samo neki neprijetelj škole, jer to nije tačno”, kazala je ona ranije “Vijestima”.

Direktor škole “Vladimir Nazor” Dragoje Radonjić ocijenio je da su takve priče atak na složni kolektiv u toj obrazovnoj ustanovi.

“Ja kao direktor ne znam za to. To je jedna podmetačina, izmišljotina, laž koja nema veze sa našim kolektivom. Nemam komentar na takve dezinformacije”, kazao je Radonjić.

Škole prihodovale, a molile Stijepovića za pomoć

Božović je kazao da je prošle godine u okviru Ministarstva postojala komisija koja je bila sačinja od predstavnika tog resora i sindikata. Zadatak komisije je bio da obiđe sve srednje škole i vrtiće, kao i većinu osnovnih.

“Tu je utvrđeno da 36 srednjih škola i vrtića su u 2011. godini prihodovalo više od pet miliona eura. Zaključeno da neki direktori vode sve preko jednog računa, pa je teško pratiti gdje ide taj novac. Pojedine od ovih škola koje su prihodovale na desetine hiljada eura, čak su se obraćale Ministarsvu za novčana sredstava za isplatu jubilarnih nagrada”, kazao je on, naglašavajući da su svi ti izvještaji ostali mrtvo slovo na papiru, iako tu ima prostora za značajne uštede.

Galerija

Bonus video: