Sindikati saglasni: Čemu protest, ako vlast ne čuje poruke

O predloženim izmjenama Zakona o okupljanjima uskoro će se izjasniti poslanici
3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.12.2014. 20:48h

Predložene izmjene Zakona o javnom okupljanju, čija je suština da se ubuduće neće moći protestovati ispred Vlade, Skupštine i drugih institucija, obesmišljavaju pravo na protest , smatraju u sindikatima.

Čemu protest , ako vas neće čuti oni koji treba da vas čuju, koji donose odluke i protiv čijih odluka protestujete, jedinstveni su u stavu inače prilično podijeljeni sindikati.

“Nije dobro i nije u skladu sa demokratskim principom koji vlada u Evropi zabraniti ljudima da protestuju ispred određenih insititucija, a svaki dan gledamo na TV takve slike iz svijeta. To su institucije koje pripadaju ovom narodu, tamo su ljudi koje je on birao i mora se omogućiti građanima da tu izraze svoj stav. Naravno, treba da postoje ograničenja jer se ne smije dozvoliti anarhija, ali se ne smije dozovliti da se ti protesti izmjeste na neke poljane van grada jer ne bi imali smisla”, kazao je Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete pri Uniji slobodnih sindikata.

On je ocijenio da o nedemokratskom duhu predloženih izmjena govori i to što MUP i dozvoljava i zabranjuje javne skupove.

Čelnik jedne od dvije struje u Savezu sindikata Branko Vujisić istakao je da je protest legitimno pravo da se izrazi mišljenje:

“Treba vidjeti kako da se uredi to kada je riječ o rastojanju od određenih objekata, (predviđena razdaljina od 50 metara), ali ako se protestuje daleko od njih, onda oni i nemaju efekta.

I čelnik druge struje SSCG Duško Zarubica nije za rješenje koje bi obesmislilo protest , zbog čega će “poslanicima uputiti zahtjev da ne izglasaju takvo rješenje i da se reguja amandmanski”.

O predloženim izmjenama Zakona o javnom okupljanju uskoro će se izjasniti poslanici.

Bonus video: