Sinjajevina idealna za snoukajting

Ledničko i penjanje zaleđenim vodopadima TO Kolašin ponudiće već ove zime, a u ponudi tek treba da zaživi snoukajting
84 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2015. 20:30h

Turiste će tokom naredne zime u Kolašinu dočekati nekoliko novina u ponudi, posebno kada su u pitanju ekstremni sportovi, za koje, kako kažu u lokalnoj Turističkoj organizaciji, na području te opštine imaju idelane uslove.

U TO namjeravaju i da na taj način valorizuju Sinjajevinu, koja je do sada , uglavnom, bila „daleko“ od zvanične turističke ponude.

„Alpiniza, to jest ledničko penjanje i penjanje zaleđenim vodopadima, namjeravamo da ponudimo još ove zime turistima. Okolina Kolašina ima mnogo terena za taj vid ekstremnih sportova. Jedan od ekstremnih sportova koji u našoj ponudi treba tek da zaživi je i snoukajting (snowkiting)”, rekla je za “Vijesti” direktorica TO, Slađana Kršikapa.

U tom sportu, kako je objasnila, skijaš pomoću kajta (nešto slično padobranskom krilu) i uz pomoć vjetra može da pređe desetine kilometara i da izvodi raznovrsne akrobacije.

“Prema mišljenju stručnjaka, Sinjajevina je za to jedno od najboljih mjesta u Evropi”, kaže Kršikapa.

Snoukajtingom, objašnjava ona, skijanje i snoubording dobili su novu dimenziju, a pri tom nije potreban veliki broj žičara niti dugačke nizbrdice. “Svaka sniježna ravna površina, nizbrdica ili uzbrdica, kakvih je na prostranoj Sinjavini na pretek, postaje poligon za zabavu i uživanje u kombinaciji snijega i vjetra”, rekla je Čabarkapa.

Nakon što je kajtboarding na vodi je odavno popularan, verzija na snijegu polako osvaja svijet, a u Kolašinu očekuju da će biti dosta turista zainteresovanih da se okušaju u tom sportu, to jest da će ta novina u ponudi, privući i neke nove kategorija ljubitelja sportova na snijegu.

Prednost snoukajtinga je što taj sport može naučiti svako ko zna da skija ili borduje, a upravljanje kajtom može se naučiti, uz dobrog stručnjaka, za nekoliko sati.

I ove godine u TO i organizacija Freeriders.me planiraju da nastave promociju frirajda (freeride), koje je najpopularniji vid skijanja u svijetu.

„Na našim područjima frirajd skijanje ili, kako ga još neki nazivaju, skijanje izvan staza (of-piste) je zaživjelo i sve je više ljudi koji koji postaju zaljubljenici. To je kombinacija skijanja po šumi, izvan staza, po prirodnim neoznačenim terenima...”, objasnila je Kršikapa.

Ona je dodala da od prije dvije godine u Kolašinu postoji organizacija Freeriders.me, čiji je cilj da promoviše ovaj vid skijanja i kolašinske planine.

Frirajd skijanje dovodi nove turiste

Frirajd skijanje već dvije godine u Kolašin privlači sve više mladih ljudi, ali i dovodi nove strane i domaće turiste. Zaljubljenici u skijanje i bordovanje po neutabanom snijegu tvrde da baš oni najbolje razumiju šta znači “sloboda kretanja”. Najveća draž svih frirajdera je skijanje po “svježem” snijegu.

Frirajderi objašnjavaju da to je to ekstremni sport koliko skijaš želi. Svako u skladu sa svojim mogućnostima i vještinama na snijegu određuje I težinu staze.

Kreativnost mladih otvara nova tržišta

U organizaciji Freeriders.me već nekoliko zima imaju -snow cat - specijalizovanu mašinu za prevoz frirajdera.

“Naša šansa su, uz bogatstvo prirodnih terena za ono što je trenutno trend u svijetu, kad je riječ o sportovima na snijegu i entuzijazam i kreativnost mladih ljudi, koji sami pokreću neke aktivnosti. Time na najbolji način promovišu grad i otvaraju neka nova turistička tržišta. TO će, svakako, svima njima nastojati da bude 'vjetar u leđa'”, kazala je Kršikapa.

Galerija

Bonus video: