Sinjajevinu brane i u Briselu

Uprkos protestima mještana i eko-aktivista, performansima KOR-a i izglasanoj peticiji, Vlada je usvojila odluku da se na Sinjajevini uspostavi vojno-strelišni poligon
2676 pregleda 4 komentar(a)
Slike sa Sinajajevine u Briselu, Foto: European Greens
Slike sa Sinajajevine u Briselu, Foto: European Greens
Ažurirano: 08.09.2019. 09:22h

Kako bi bilo da ja vježbam u tvojoj kući, piše na fotografiji bika sa Sinjajevine koju su zaposleni u Evropskim zelenim ostavili prekjuče na vratima Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji u Briselu.

Uz tu, na vratima su im ostavili i fotografiju napravljenu tokom nedavne posjete Crnoj Gori na planini na kojoj je Vlada odlučila da gradi poligon.

Na toj fotografiji su zaposleni u Evropskim zelenim, mještani i aktivisti Koalicije za održivi razvoj sa transparentom “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Iz Evropskih zelenih i ranije su dali podršku očuvanju te planine, a njihov poslanik u Briselu Tomas Vajs poručio je da Sinjajevina ne smije biti pretvorena u vojno igralište, već treba da se koristi za razvoj poljoprivrede i turizma.

On je najavio da će od Evropske komisije tražiti objašnjenje zašto projekat proglašenja Sinjajevine parkom prirode nije završen, iako je Delegacija EU u Podgorici izdvojila novac za to.

Uprkos protestima mještana i eko-aktivista, performansima KOR-a i izglasanoj peticiji, Vlada je prije tri dana usvojila odluku da se na toj planini uspostavi vojno-strelišni poligon.

Predsjednik Vlade Duško Marković prekjuče je kazao da jedva čeka da predstavnici civilnog sektora učine ono što su najavili nakon usvajanja odluke - podnesu krivične prijave protiv njega i ministra odbrane Predraga Boškovića.

“Jedva čekam da u redovnom sudskom postupku po tim prijavama razgraničimo manipulatorski pristup onih koji osporavaju ovu odluku Vlade”, kazao je on.

Tvrdio je da je vojno-strelišni poligon na Sinjajevini definisan strateškim dokumentima Vlade i države i da se u skladu sa Prostornim planom Crne Gore na vojne objekte primjenjuju strateška i zakonodavna dokumenta za odbranu:

“Dugoročnim razvojem odbrane od 2015. do 2025. taj prostor je namijenjen za aktivnosti Vojske Crne Gore. Zakonom o odbrani je rečeno da su svi drugi dokumenti podređeni interesima odbrane. Dakle, kada je u pitanju nacionalna bezbjednost i sistem odbrane, sa tim nema polemisanja”.

Istakao je da Vlada ne može dovesti u pitanje razvoj Vojske “kao ključnog segmenta odbrane i bezbjednosti države i njenih građana”.

Marković je poručio da će to raditi “bez obzira na pritiske koji nijesu suštinski ekološki, nego politički i destruktivni”:

“To je svojevrsna hibridna aktivnost na Vladu, njene institucije i pravni i ustavni poredak u zemlju. Vlada ima obavezu da ga štiti. Dakle mi tamo ne ugrožavamo životnu sredinu, nego čuvamo”.

Premijer se pohvalio da je Vojska očuvala Lušticu, a potom kritikovao odnos lokalne ulcinjske vlasti prema uvali Valdanos, tvrdeći da na tom prostoru nije bilo devastacije dok je bio pod zaštitom Vojske, a da je “sada napadnut”.

“Dakle, pozivam ove oji žele da razapinju šatore na Sinjajevini, da ih razapnu na Valdanosu i štite taj prostor od kriminalne uzurpacije , njihovih komšija, prijatelja i političkih saboraca”. Dakle, ovdje nema ataka na prirodnu sredinu, nema ugrožavanja životne sredine, ovo je interes odbrane, Vlada stoji iza ovoga i taj će interes obezbijediti”, poručio je Marković.

Zbog odluke Vlade da Vojska vježba na Sinjajevini i juče su reagovale političke partije, ali i civilni sektor.

Od Orava i akademika traže da čuvaju prirodna dobra

Građanski aktivista Mirsad Kurgaš prekjuče je akademicima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu uručio pisma o uništenju crnogorskih prirodnih dobara i pozvao ih da stanu u zaštitu prirode.

Orav nije primio Kurgaša, koji je ispred zgrade Delegacije EU napravio performans.

“U decembru 2018. je otvoreno poglavlje 27. koje se odnosi na ekologiju. Ako je ovo što se dešava u Crnoj Gori godinama ide u korist zatvaranja tog poglavlja, ne znam ko je ovdje lud. Red bi bio da konačno rade svoj posao, zbog čega su ovdje u Crnoj Gori i zbog čega ih narod Evropske unije plaća i da kažu koliko je kompatibilno istraživanje nafte i gasa u našem podmorju, postavljanje naftnih platformi, koliko je ispravno uništavati Taru koja je pod zaštitom UNESCO-a, izmještatai tok rijeke, betonirati korito i da se na Sinjajevini gradi vojni poligon. Htio sam da pitam Orava šta je sa novcem koji je EU dala da se Sinjajevina proglasi parkom prirode, ako su ga zaista dali”, rekao je Kurgaš.

Nakon što je na ulici ispisao “SOS for Adriatic” službenici Uprave policije (UP) na sat vremena su mu ograničili kretanje, naređujući mu da čeka Komunalnu policiju, koja se nije pojavila.

Bonus video: