Sinod SPC: Povlačimo inicijative Nikolića Ustavnom sudu, litije nisu protiv Crne Gore

Sjednici u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, kojom je predsjedavao srpski patrijarh Irinej, prisustvovali su arhijeri čija je jurisdikcija u Crnoj Gori - mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi Joanikije, Atanasije i Dimitrije
33425 pregleda 270 komentar(a)
Detalj sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Detalj sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) danas je odlučio da povuče inicijative koje je Ustavnom sudu Crne Gore u njihovo i u ime Srpske Patrijaršije podnio advokat Miroslav M. Nikolić.

Sinod SPC je poručio i da su litije koje se u Crnoj Gori održavaju u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, "svenarodni mirni i hrišćanski protesti, glas Božji, i nisu usmjereni protiv države Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podjela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, među njima ostvareno, jedinstvo".

U saopštenju se navodi da je "povod za proširenu sjednicu isti kao i za prethodnu, održanu 4. januara - donošenje spornog i antiustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori".

"Na ovoj sjednici razmatrani su pravni koraci koji će, uz saglasnost Svetog Sinoda sa Patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore. U tom kontekstu jednodušno je odlučeno da se povuku inicijative koje je tom sudu podnio advokat Miroslav M. Nikolić, u ime Svetog Sinoda i u ime Srpske Patrijaršije. Takođe je odlučeno da se pokrene inicijativa pred pomenutim sudom u koordinaciji eparhija Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i Svetog Sinoda", piše u saopštenju Sinoda.

Sjednici u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, kojom je predsjedavao srpski patrijarh Irinej, prisustvovali su arhijeri čija je jurisdikcija u Crnoj Gori - mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi Joanikije, Atanasije i Dimitrije.

"Još jednom svi sabrani arhijereji sa patrijarhom na čelu izrazili su divljenje pred jednodušnošću naroda koji je u Crnoj Gori i šire ustao u odbranu svojih svetinja. Ovi svenarodni mirni i hrišćanski protesti su zaista glas Božji i nisu usmjereni protiv države Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podjela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, među njima ostvareno, jedinstvo u istini, pravdi i poštenju", piše u saopštenju Sinoda SPC.

Bonus video: