Sistem umrežen, ali za neke izvode šalju u druge gradove

Čitateljka “Vijesti” tvrdi da je za međunarodni izvod iz knjige rođenih iz Kotora morala u Bijelo Polje
3366 pregleda 1 komentar(a)
Zahtjev za izvod se podnosi u bilo kojoj Područnoj jedinici MUP-a (Arhiva), Foto: Savo Prelević
Zahtjev za izvod se podnosi u bilo kojoj Područnoj jedinici MUP-a (Arhiva), Foto: Savo Prelević

Državljani Crne Gore mogu da u bilo kojoj opštini traže i dobiju izvod iz knjige rođenih i ta dokumenta su važeća svuda, bilo da su izdata na internacionalnom ili obrascu za potrebe korišćenja u Crnoj Gori. To tvrde u Ministarstvu unutrašnjh poslova (MUP). Čitateljka “Vijesti”, međutim, tvrdi drugačije i navodi da je na insistiranje konzulata Hrvatske u Kotoru morala da donese izvod na međunarodnom obrascu, te da je takav obrazac uspjela da dobije samo u Bijelom Polju.

“U konzulatu su tražili baš taj međunarodni, pa smo morali da idemo za Bijelo Polje”, ispričala je ona.

“Vijesti” su uputile pitanja resoru Mevludina Nuhodžića, ali iz MUP-a nisu odgovorili i da li su tačni navodi građana da ne mogu da dobiju izvod na međunarodnom obrascu - osim u nekim opštinama.

Kazali su da se zahtjev za izdavanje izvoda na internacionalnom obrascu može podnijeti bilo kojoj Područnoj jedinici ili Filijali za građanska stanja i lične isprave MUP-a.

“I u tom pogledu ne postoje ograničenja”, stoji u odgovoru.

Objasnili su da se međunarodni izvod, namijenjen inostranstvu, izdaje na posebnom obrascu, da je taj obrazac izrađen na više jezika, da se on popunjava latiničnim pismom, te da, kao i izvod koji se izdaje za potrebe korišćenja u Crnoj Gori, sadrži posljednje podatke koji su upisani u matični registar do trenutka izdavanja izvoda.

“Izvod iz registra rođenih je legitiman dokument, koji se može koristiti u pravnom saobraćaju, kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu, bez obzira na kom obrascu je izdat”, kazali su “Vijestima” iz MUP-a.

Iz resora Nuhodžića podsjećaju i da je MUP unaprijedio sistem izdavanja dokumenata, te da su svi registri - rođenih, državljana, prebivališta... objedinjeni, tako da građani ne moraju da prilažu dokaze iz tih registara kada su im oni potrebi za dobijanje lične karte, pasoša...

“Dovoljno je da prilože dokaz o izvršenoj uplati propisane naknade i identifikacionu ispravu”, rekli su iz MUP-a.

Kazali su i da građani u velikom broju usluga ne moraju da za različite potrebe prilažu izvode iz knjige rođenih, uvjerenja o državljanstvu, jer je “sve više institucija i ustanova, shodno zakonu, umjesto navedenih dokumenata prihvataju ličnu kartu kao dokaz o tome”.

“Postoje elektronska uvezivanja između organa, kako bi građanima olakšali ostvarivanje njihovih prava, a takođe je i tendencija da sistem za elektronsku razmjenu podataka između državnih organa i organa državne uprave što prije zaživi”, poručili su iz MUP-a.

Bonus video: