Situacija pod kontrolom: Mještani strahuju šta će donijeti noć

Marković smatra da se situacija od prije osam godina ne može ponoviti, ali kako tvrdi dosta toga zavisi od akumulacija na Drimu u Albaniji
154 pregleda 2 komentar(a)
poplave Skadarsko, Foto: Screenshot (YouTube)
poplave Skadarsko, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.03.2018. 20:04h

Stanovnici u priobalju Skadarskog jezera ovih dana gledaju u nebo i nadaju se da će ih obilnije padavine i poplave zaobići.

Vremenski uslovi prethodnih dana nijesu bili naklonjeni mještanima Vranjine i Rijeke Crnojevića, pošto je nivo Skadarskog jezera u tim područjima porastao, pa je voda ušla u pojedine kuće i lokale.

Situacija je trenutno pod kontrolom.

"U odnosu na jutros opao je nivo. Očekujemo kad je ovako jak vjetar da će porasti voda. Očekujemo još 30-40 cm vode, ako su tačne te prognoze. Kao što vidite ovi lokali na rijeci su pod vodom, ali ljudi su spremni na to. Iznijeli su što su mogli, što se može iznijeti iz lokala. Vi znate da su ti zidovi puni vode, to će biti problem kasnije”, kazao je Jovan Stijepović iz Rijeke Crnojevića.

Situacija je stabilna i na području Crmnice.

“Jak južni vjetar praćen kišom sinoć nije uticao na nivo Skadarskog jezera, što se tiče oko Virpazara i nije prešao kritičnu tačku. Danas smo izvršili obilazak priobalnog područja Crmnice, tj. Krnjice, Muriće i vidjeli smo da voda nije porasla tako drastično. Došla je do nivoa javnih površina, ali nije ušla još u kuće”, naveo je predsjednik MZ Crmnica Đuro Marković.

Marković smatra da se situacija od prije osam godina ne može ponoviti, ali kako tvrdi dosta toga zavisi od akumulacija na Drimu u Albaniji.

“Ako ne bi albanska strana ispuštala više, a čuli smo nešto oko 1600 litara u sekundi i ako ne bi južni vjetar bio toliko jak da onemogući Bojani da ističe mi ne vidimo da bi tako nešto bilo”.

Služba zaštite Glavnog grada, distribuira vodu za piće u najugroženijim mjestima Gradske opštine Golubovci.

Veliko nevrijeme nije zaobišlo ni crnogorsko primorje. Na udaru je bila Budva, gdje je plimni talas paralisao Stari grad

Loši vremenski uslovi, zadali su probleme i građanima Nikšića. Jak vjetar koji duva u gradu pod Trebjesom čupao je drveće, otkrio krovove, zbog čega su morali da intervenišu i vatrogasci. Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, kazao nam je da postoji tendencija porasta vodostaja Jadranskog sliva, ali da će pratiti situaciju , te da su spremni da reaguju. Prema prognozama meteorologa obilnije padavine očekuju se tokom noći na jugu i u centralnim predjelima.

Bonus video: