Siva eminencija: Pajović još šefuje u Crnogorskoj plovidbi, sa savjetničkog mjesta

Izvor “Vijesti” iz Crnogorske plovidbe kazao je i da je Pajovićeva ostavka na mjesto izvršnog direktora bila “samo fiktivna” i da on svih proteklih mjeseci i dalje praktično nastupao kao direktor, te da u svakoj naredbi koju brodovi dobijaju iz sjedišta kompanije u Kotoru, navodno stoji da je “direktor Pajović naredio da se uradi to i to”
494 pregleda 5 komentar(a)
Slobodan Pajović, Foto: Luka Zeković
Slobodan Pajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2018. 20:42h

Nakon što je Slobodan Pajović podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora Crnogorske plovidbe kako bi bio izabran u Savjet RTCG-a, ostao je i dalje član kolektiva - kao savjetnik.

Prema informacijama “Vijesti”, on je takođe siva eminencija kompanije, jer i dalje kao direktor izdaje naredbe zaposlenima.

Pajović se u pismu o ostavci na direktorsko mjesto, koju je proslijedio skupštinskom Administrativnom odboru koji ga je preporučio za Savjet Javnog servisa, datiranoj 15. decembra 2017. potpisao kao savjetnik. To se vidi na dokumentu, koji su “Vijesti” dobile na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“Vijesti” takođe posjeduju i elektronsku prepisku (mejlove) članova menadžmenta Crnogorske plovidbe sa početka ovog mjeseca koja potvrđuje da je Pajović od kada je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora i dalje uključen u vođenje ove državne kompanije. Brodovima “Kotor” i “Dvadesetprvi maj” 8.marta je upućen službeni mejl da se u zvaničnim dokumentima koje brodovi imaju, promijeni Pajovićevo ime kao izvršnog direktora kompanije.

Izvor “Vijesti” iz Crnogorske plovidbe kazao je i da je Pajovićeva ostavka na mjesto izvršnog direktora bila “samo fiktivna” i da on svih proteklih mjeseci i dalje praktično nastupao kao direktor, te da u svakoj naredbi koju brodovi dobijaju iz sjedišta kompanije u Kotoru, navodno stoji da je “direktor Pajović naredio da se uradi to i to”

„Pajović je raspoređen na radno mjesto savjetnika, tako da je uključen u sva tehnička i komercijalna dešavanja oko brodova „Kotor i „Dvadesetprvi maj“, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz Crnogorske plovidbe. Zvaničan odgovor na pitanja upućena mailom još nije stigao.

Pajović juče nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruku novinara „Vijesti“.

Njega je Unija poslodavaca 6.decembra predložila za kandidata za mjesto u Savjetu RTCG upražnjeno nakon što je prethodni predstavnik Unije u tom tijelu Ivan Mitrović podnio ostavku.

Pajović je dan ranije, 5.decembra, podnio ostavku na odborničko mjesto DPS-a u Skupšini opštine Bar, čime je navodno formalno ispunio zakonski uslov da ne bude politički funkcioner, što bi ga eliminisalo iz mogućnosti da uđe u Savjet RTCG-a.

On je većinu dokumenta za taj konkurs prikupio 6.decembra, kada je Unija poslodavaca dostavila predlog parlamentu, a što se vidi iz prijemnog pečata sa pisarnice.

Ostavku u “Plovidbi” dostavio je tek 15.decembra, a podnio je, piše u dokumentima, tri dana ranije.

“Vijesti” su ranije objavile da je bivši direktor Crnogorske plovidbe, najmanje godinu dana prije podnošenja ostavki na partijske i funkcije u kompaniji, kršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Pajović je istovremeno bio odbornik u barskom parlamentu, direktor Crnogorske plovidbe, član Odbora direktora preduzeća “MSK - CG” d.o.o. Bar (ćerka firma kompanije “Metanolsko-sirćetni kompleks” iz Kikinde).

Agencija za sprečavanje korupcije nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li je pokretala postupak protiv njega zbog nespojivosti javnih funkcija, jer Zakon ograničava odbornike da istovremeno budu i direktori, ali i članovi upravljačkih organa preduzeća.

Nijesu odgovorili na pitanje da li odbornik smije istovremeno biti izvršni direktor privrednog društva (Crnogorska plovidba) i član odbora direktora (MSK doo Bar), a kako je to Pajović naveo u izvještaju o imovini i prihodima.

Član Savjeta Agencije Vanja Ćalović-Marković tada je potvrdila “Vijestima” da je sigurno da je Pajović kršio ZSK, te da ASK Agencija nikada nije pokrenula sistem kontrole koji je upozorava ukoliko poslanici ili odbornici obavljaju nespojive funkcije.

U Savjetu RTCG-a po kazni

Pajović je bio dugogodišnji član DPS-a, funkcioner te partije na lokalnom nivou u Baru, bivši poslanik DPS-a u Skupštini, a stranačka pripadnost ga je dovela na pozicije izvršnog direktora Luke Bar, odnosno Crnogorske plovidbe. Da bi postao član Savjeta RTCG, morao je podnijeti i ostavku na rukovodeću funkciju u Crnogorskoj plovidbi.

Prema nezvaničnim informacijama, Pajović je u Savjetu RTCG-a “po kazni”, jer je njegov klub odbornika u SO Bar prije godinu bio saglasan sa opozicijom da ne treba prodati 30 odsto akcija Luke Bar iz državnog paketa, dok se ne završe infrastrukturni projekti u funkciji poslovanja luke (rekonstrukcija željeznice i izgradnja auto-puta)”, ali i do donošenja Plana razvoja Crne Gore, Prostornog plana posebne namjene, Strateškog plana razvoja Bara i PUPS Bara.

1.560 eura je Pajović primao kao izvršni direktor u Plovidbi. Njegova naknada u Savjetu RTCG je oko 500 eura. U imovinskom kartonu na sajtu ASK-a još nije prijavljeno da je savjetnik, kao ni koliko prima na tom mjestu.

Bonus video: