Sjajni rezultati Škole za muzičko obrazovanje: Za nekoliko mjeseci osvojili 18 nagrada

Osnovna muzička škola, kao samostalna vaspitno-obrazovna institucija počela je da radi 1990. godine. Deceniju prije toga, zbog velike zainteresovanosti djece, otvorenoje Muzičko odjeljenje u okviru Obrazovnog centra “Braća Selić
343 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2018. 20:12h

Učenici kolašinske Škole za muzičko obrazovanje (ŠOMO), za svega nekoliko mjeseci osvojili su 18, uglavnom, prvih nagrada na prestižnim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Zahvaljujući talentu učenika i predanom radu nastavničkog kadra, u tu ustanovu do sada je stiglo preko 100 nagrada.

Samo tokom ove škloske godine mlada pijanistkinja Helena Vuković, učenica drugog razreda, osvojila je četiri prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Nišu, Smedervu, Tivtu i Novom Sadu.

U regionu su je proglasili i za perspektivnu mladu muzičarku.

Iako je tek zakoračila u “takmičarski muzički svijet”, njena nastavnica Mirjana Peković ostvarila je još izuzetnih razultata sa svojim učenicima.

Za Galu Dulović, dobitnicu ovogodišnjih prvih nagrada na pijanističkim takmičenjima u Bečeju, Banja Luci i Novom Sadu, kaže, vrlo je značajno što taleneat i rezultate napornog rada sa nastavnikom Vanjom Šćepanovićem, promoviše i van granica Crne Gore.

Ona je prije tri godine uspješno nastupila i u Parizu, a nedavno je osvojila treće nagrade na prestižnim takmičenjima u Milanu i Ohridu.

I gitaristi kolašinske ŠOMO ove su godine donijeli vrijedne nagrade u svoj grad.

Duo gitara Đorđe Vukićević i Tara Dulović, dobitnici su drugih nagrada na 45. Festivalu mladih muzičara Crne Gore u Herceg Novom i Guitar festu u Bijelom Polju.

Na ta dva takmičenja, takođe, kao duo, prve nagrade osvojile su Anđa Raketić i Nađa Grdinić.

Nađa je trijumfovala i u solo nastupima, pa se okitila Zlatnom lirom u Herceg Novom i prvom nagradom u Bijelom Polju.

Mladi kolašinski gitaristi kažu da najviše duguju svojoj nastavnici Mileni Vračarić, njenom pažljivom pedagoškom pristupu, kreativnosti i velikom trudu.

Specijalna nagrada, odnosno osvojenen maksimalan broj bodova od žirija međunarodnog pijanističkog takmičenja u Tivtu, pripala je klavirskom duu Milici Popović i Jani Raketić i one su najviše zahvalne nastavnicama Peković i Mariji Bulatović, u čijim klasama sviraju.

Harmonikašica Viktoija Tatić, učenica šestog razreda i ovu šklsku godinu završila je nagradama.

Osvojila je Zlatnu liru na državnom takmičenju muzičkih škola i drugu nagradu na “Harmonika festu” u Tivtu. Njena nastavnica je Ivana Peković, koja kaže da takvi rezultati usmjeravaju sve više djece prema muzici i “harmonici - instrumentu duše”.

Kocertna sala ŠOMO jedno je od rijetkih mjesta u Kolašinu gdje se može uživati u klasičnoj muzici, a česti gosti su renomirana strana i domaća muzička imena, među njima i bluz duo Gaye Adegbalola i Roddy Barnes, Clazz kvintet, Trio V.I.A...

Gotovo da nema kulturnog događaja u varoši čiji program nijesu obogatili ili nosili najtalentovaniji đaci ove škole.

Sa radom počeli 1990. godine

Osnovna muzička škola, kao samostalna vaspitno-obrazovna institucija počela je da radi 1990. godine.

Deceniju prije toga, zbog velike zainteresovanosti djece, otvorenoje Muzičko odjeljenje u okviru Obrazovnog centra “Braća Selić”.

Tada su otvorena i tri instrumentalna odsjeka - klavir, harmonika i gitara, koji i danas postoje. Direktor škole, sve do 2002. godine, bio je profesor Milutin Knežević.

Od prije šest godina ŠOMO ima i uslovan prostor u novoj zgradi, zajedno sa Osnovnom školom “Risto Manojlović”.

Zbog renomea i značaja za Kolašin i Crnu Goru, prepoznata je i nagrađena donacijom Fondacije “Petrović Njegoš” i Erste banke.

Galerija

Bonus video: