sječa stabala na Crnom jezeru: Ekolozi traže hitnu smjenu Pajovića

Na društvenim mrežama pokrenuta peticija za zaštitu obale Crnog jezera, a Demokrate Žabljak podnijele su krivičnu prijavu. Iz Opštine demantuju tvrdnje da se radovi izvode isključivo zbog potreba kompanije "Explorer"
436 pregleda 7 komentar(a)
Posječena u interesu investitora ili turista?, Foto: Obrad Pješivac
Posječena u interesu investitora ili turista?, Foto: Obrad Pješivac

Nevladine organizacije Centar za razvoj Durmitora, Breznica i Ozon zatražile su juče hitnu smjenu direktora NP “Durmitor” Toma Pajovića i pokretanje krivične odgovornosti, kojom bi osim njega bili obuhvaćeni i čelnici Nacionalnih parkova Crne Gore, zbog sječe stabala na Crnom jezeru.

Istovremeno, na društvenim mrežama pokrenuta je peticija za zaštitu obale Crnog jezera, a Demokrate Žabljak podnijele su krivičnu prijavu zbog devastacije tog zaštićenog područja. “Nečuvenom odlukom da se zbog privatnog interesa izvrši brutalna sječa šume u zaštićenoj zoni NP u neposrednoj blizini Crnog jezera, bez prethodno spovedene javne rasprave i elaborata procjene uticaja izgradnje eko sela i proširenja kapaciteta ugostiteljskog objekta u privatnom vlasništvu, uprava tog privrednog društva u državnom vlasništvu narugala se i konceptu ekološke države i obilježavanju Svjetskog dana šuma“, smatra Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta “Ozon”.

U zajedničkom saopštenju triju NVO navodi se da bi nezadovoljstvo građana Žabljaka i njihov otpor namjeri Vlade da javno dobro i državnu imovinu praktično pokloni privatniku, trebalo da bude alarm za pravosudne organe.

Pajović za „Vijesti“ nije htio da komentariše optužbe koje su prvobitno objavljene na društvenim mrežama i ranije kazao „Vijestima“ da je u NP u toku planirana akivnost uklanjanja stabala koja predstavljaju opasnost za posjetioce i objekte i širenje zaraznih bolesti na zdrava stabla.

“Uprava JP Nacionalni parkovi Crne Gore, sredinom novembra prošle godine obrazovala je komisiju o označavanju takvih stabala u zonama Crnog i Biogradskog jezera. Kada je u pitanju prostor kod Crnog jezera doznačeno je 41 stablo ukupne drvne mase 32,72 kubika. Raspisan je javni poziv za izvođenje radova sječe i izvlačenja. Izabrana firma je ovih dana obavila rušenje. Izvlačenje će se obaviti u narednom periodu kada vrijeme to dozvoli, odnosno kada snijeg okopni ali svakako prije početka turističke sezone”, rekao je tada Pajović.

Iz NPCG pojašnjeno je da je prije četiri mjeseca obrazovana komisija od predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Uprave za šume i JPNPCG.

Oni su obišli lokalitete na prostoru NP “Durmitor” i “Biogradska gora”. Kriterijum komisije za odabir stabala koja treba ukloniti odnosio se na suva stabla, koja su u procesu izvaljivanja, prevršena stabla, stabla previše nagnuta ka objektima, ispucala nagnuta stabla u osnovi, te stabla u fazi sušenja sklona lomljenju.

Iz Opštine Žabljak su naveli da su tvrdnje da se radovi na Crnom jezeru izvode isključivo zbog potreba kompanije „Explorer“, zakupca restorana, “apsolutno besmislene”.

„Svjedoci smo da se putem društvenih mreža, kao i u saopštenjima pojedinih političkih partija iznose tendenciozne i nedobronamjerne informacije vezane za raspisani tender Uprave javnih radova, a koji se odnosi na izgradnju odgovarajuće infrastrukture na potezu od Crnog jezera do Ravnog Žabljaka. Opština Žabljak je vodeći se isključivo zaštitom životne sredine u basenu Crnog jezera, a u skladu sa svojim strateškim planskim dokumentima, pristupila izradi projektne dokumentacije. Pomenuta dokumentacija odnosi se na izgradnju kanalizacije od Crnog jezera, parkinga, rasvjete, elektromreže, kružnog toka na ulazu u park i rekonstrukciju drvenog mostića kod Otoke. Za posao vrijedan 650.000 eura u toku je tender koji je raspisala Uprava javnih radova. Naša očekivanja su da što prije dobijemo izvođača radova i da najveći dio radova bude završen do početka ljetnje turističke sezone“, piše u saopštenju.

Navodi se da se „svjesno prenebregava i činjenica da se na ovaj način stvaraju preduslovi i za priključenje na kanalizacionu mrežu naselja Ivan Do, kompleksa Mediteran i drugih korisnika“.

Bonus video: