Sjedi u Bordu direktora Aerodroma, a vodi dvije kompanije

Ristić se vodi kao izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik “Icecoma” i “Algoritma”. Iz Agencije za sprečavanje korupcije “Vijestima” kazali da su pokrenuli postupak da bi utvrdili da li je bilo kršenja Zakona
9397 pregleda 4 komentar(a)
Ristić, Foto: Medija centar Beograd
Ristić, Foto: Medija centar Beograd

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv člana Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Vlastimira Ristića zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer upravlja dvijema privatnim kompanijama.

“Agencija je pokrenula postupak u kojem će se utvrditi da li je imenovani javni funkcioner prekršio zakonske odredbe kojima su propisana ograničenja u vršenju javne funkcije, koji je u toku,” kazali su “Vijestima” iz Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Ristić se vodio kao jedini osnivač, ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor “Icecoma”, kompanije koja se bavi posredovanjem u prodaji raznovrsnih proizvoda.

Iz Poreske uprave su “Vijestima” potvrdili da je u bazi “Centralnog registra (CRPS) lice Vlastimir Ristić vodi se kao osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik privrednog društva ‘Icecom’.”

Osim toga, upisan je kao osnivač i ovlašćeni zastupnik “Algoritma”.

Ova kompanija se bavi trgovinom na malo hranom u specijalizovanim prodavnicama.

U CRPS-u stoji da je izvršni direktor kompanije Velimir Vuković.

Ristić je jedini vlasnik obje kompanije.

Članom 11 Zakona o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner, između ostaloga, ne može biti izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik privrednog društva. U slučaju imenovanja na javnu funkciju, dužan je da u roku od 30 dana podnese ostavku na dužnost ili na funkciju.

Ukoliko to ne uradi u zakonskom roku, zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Vlada je na ljeto 2017. saopštila da je Ristić postao član Odbora direktora Aerodroma umjesto Dragomira Dulovića.

Aerodrom Golubovci

Ristić je ostao član Odbora direktora novom odlukom Vlade koja je donijeta godinu kasnije, na sjednici 6. jula 2018. godine.

U Odboru su ostali i Zdravko Mitrović, Dragoljub Bulatović i Dževat Redžematović a umjesto Božidara Vuksanovića član je postao Vladimir Beratović.

Za predsjednika Odbora direktora imenovan je Bulatović, šef kabineta premijera Duška Markovića.

Vlada je poslije toga saopštila da će se funkcija predsjednika Odbora direktora ubuduće obavljati volonterski, odnosno bez naknade.

Samo jedan karton, prijavio stan

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije dostupan je samo imovinski karton koji je Ristić podnio krajem juna prošle godine zbog uvećanja imovine. U tom kartonu prijavio je stan od 45 metara kvadratnih.

Po Zakonu (član 23), javni funkcioner je dužan da u slučaju uvećanje imovine preko 5.000 eura podnese karton Agenciju u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.

Prema istom Zakonu, Ristić je trebalo da podnese imovinski karton u roku od 30 dana od kada je postavljen za člana Odbora direktora 2017. godine.

U registru nema ni godišnjeg imovinskog kartona za 2017, koji je trebalo da preda do 31. marta 2018. godine.

Ristić nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: