Status istorije i geografije i dalje na čekanju

Profesori istorije i geografije zatražili su ranije od Nacionalnog savjeta za obrazovanje da na sljedećoj sjednici donesu odluku, odnosno da preispitaju ranije usvojenu metodologiji za izradu programa za srednje stručno obrazovanje
1349 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2019. 18:12h

Preispitati metodologiju za izradu obrazovnih programa, kao i analizu svih programa u osnovnoj školi, posebno iz geografije i istorije, a istoriju i geografiju u prvom razredu srednjih škola predložiti za izborne predmete, samo su neki od zaključaka koji su usvojeni na današnjoj sjednici Nacionalnog savjeta za srednje škole.

Na sjednici je dogovoreno i da u školama gdje nema istorije i geografije, ti predmeti mogu biti birani i u drugom razredu, kao i da bude smanjen broj ponuđenih izbornih predmeta.

"Znam da će biti nezadovoljnih, ali smo pokazali da možemo pomjerati stvari", poručio je predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

Savović je pozvao kolege nastavnike istorije i geografije, filozofije i istorije da se uključe u strukovno udruženje nastavnika društvene grupe predmeta, kako bi zajedno preduzeli inicijativu i, kako je kazao, "završili posao do kraja i vratili predmete na mjesto koje zaslužuju".

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je "atmosfera bila potpuno konstruktivna i da je postignut dogovor da se, pored ostalog, zajednički sagleda status istorije i geografije u obrazovnom sistemu".

Profesori istorije i geografije zatražili su ranije od Nacionalnog savjeta za obrazovanje da na sljedećoj sjednici donesu odluku, odnosno da preispitaju ranije usvojenu metodologiji za izradu programa za srednje stručno obrazovanje.

U zahtjevu, koji je potpisalo 38 profesora, navodi se da očekuju od Nacionalnog savjeta za obrazovanje da naloži Ministarstvu prosvjete izradu sveobuhvatne stručne analize reformskih rješenja nastave u osnovnim školama.

Profesori su bili zabrinuti zbog činjenice, kako navode, da će srednje stručne škole u Crnoj Gori ostati bez istorije i geografije, kao “fundamenta obrazovnog sistema jedne države”.

“Vijesti” su ranije objavile, a na osnovu dokumenata iz više srednjih stručnih škola, da su pojedine ustanove istoriju i geografiju, ali i drugi strani jezik, ekologiju, sociologiju, stavile u izborni modul, odnosno kao izborne predmete. To su potvrdili i iz Sindikata prosvjete i pozvali strukovna udruženja da se više angažuju, kako bi se zaštitili opšteobrazovni predmeti.

Bonus video: