Sjutra o Predlogu deklaracije o zaštiti Sinjajevine

U predlogu deklaracije, koji su Skupštini u ponedjeljak uputili poslanici SNP-a Danijela Pavićević i Srđan Milić, navodi se da samo crnogorski građani na referendumu mogu donijeti pravedno rješenje o namjeni prostora Sinjajevine
1563 pregleda 0 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Dragana Šćepanović
Sinjajevina, Foto: Dragana Šćepanović

Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje razmatraće sjutra Predlog deklaracije o zaštiti Sinjajevine, koji su podnijeli poslanici Socijalističke narodne partije (SNP).

U predlogu deklaracije, koji su Skupštini u ponedjeljak uputili poslanici SNP-a Danijela Pavićević i Srđan Milić, navodi se da samo crnogorski građani na referendumu mogu donijeti pravedno rješenje o namjeni prostora Sinjajevine.

Navodi se i da razvoj Crne Gore mora biti utemeljen na poštovanju Ustava i volje njenih građana.

Zaštita životne sredine i biodiverziteta na Sinjajevini predstavlja, kako se ističe, obavezu i dužnost svih, a naročito narodnih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

"Skupština Crne Gore odbacije bilo kakve namjere da se na prostoru planine Sinjajevina izgradi vježbovno-strelišni i vojni poligon", kaže se u Predlogu deklaracije.

Pavićević i Milić navode da je na osnovu izjava ministra odbrane Predraga Boškovića i odluke Vlade od 5. septembra crnogorska javnost obaviještena o namjeri da se formira "vježbovno-strelišni vojni poligon" na prostoru Sinjajevine, sa površinom od 7,5 hiljada hektara pašnjaka i šuma.

"To bi nepovratno uništilo životnu sredinu i biodiverzitet na tom i okolnom prostoru", ocjenjuje se u Predlogu deklaracije

Bonus video: