Sjutra se obilježava sedam godina od željezničke tragedije na Bioču

Vlahović je zamjerio nadležnima na nebrizi i naveo da će zbog toga samoorganizovano obilježiti 23. januar, dan nesreće
77 pregleda 5 komentar(a)
voz neprebola, tragedija Bioče, Foto: Boris Pejović
voz neprebola, tragedija Bioče, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.01.2013. 15:49h

Nevladina organizacija Voz neprebola obilježiće sjutra u Bijelom Polju, a u srijedu u Podgorici, sedam godina od željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je 47 osoba poginulo, a više od 200 povrijeđeno.

Predstavnik te NVO Veselin Vlahović kazao je na konferenciji za novinare, da je za sedam godina bilo dosta obećanja i odluka koje većinom nisu sprovedene u djelo.

“Nemar i nebriga idu u širinu i daljinu i prijete da zatrpaju svaku svjetlost i utjehu. A mi tražimo lijek da pomognemo duši, jer imamo nemir, što je najteža bolest, neizlečiva”, rekao je on.

Vlahović je zamjerio nadležnima na nebrizi i naveo da će zbog toga samoorganizovano obilježiti 23. januar, dan nesreće.

“Ali u Bijelom Polju nećemo biti sami, jer tamo živi neka druga Crna Gora”, naveo je on.

Vlahović je najavio da će zainteresovanim građanima sjutra biti organizovan prevoz iz Podgorice za Bijelo Polje.

Nesreća će u Bijelom Polju biti obilježena polaganjem cvijeća na spomen obilježju nastradalima u željezničkoj nesreći, nakon čega će se obići i spomenik djeci iz Bugarske koja su nastradala u blizini Bijelog Polja.

U srijedu će iz Bijelog Polja sa autobuske stanice biti organizovan prevoz do Bioča.

Prevoz će biti organizovan i iz Podgorice do Bioča, gdje će se u 5 do 12 polagati cvijeće.

“I ove godine očekujemo da se u to vrijeme obustavi željeznički saobraćaj na Bioču i da se ne oglašavaju sirene. Možda to vama zvuči čudno, ali nama izaziva bol i košmar”, rekao je Vlahović.

On je najavio da će predstavnici NVO Voz neprebola u srijedu posjetiti i Zavod za transfuziju krvi “23. oktobra”, koji će organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi sa sloganom Sedam godina neprebola.

Vlahović je podsjetio da su se predstavnici te organizacije, nezadovoljni presudama i istragama nadležnih, ali i odnosom prema porodicama nastradalih ali i preživjelima, obratili sudu u Strazburu.

“Iscrpjeli smo institucionalno sve što se tiče naše države i nismo dobili očekivane odgovore-istinu o udesu i pravdu. Strazbur je protok vremena, pitanje je kad će se oni javiti, kada će nam odgovoriti, za nekoliko mjeseci i godina. A svi akteri nesreće samo žele istinu”, naveo je Vlahović.

Prema njegovim riječima, porodice nastradalih i preživjelih nezadovoljene su odnosom države prema njima, navodeći da su mnogi apeli za razne vrete pomoći ostali samo na obećanjima.

Vlahović je ukazao da ima primjera da putnicima nije isplaćena pomoć u obećanom iznosu i da ni sud nije mogao da im pomogne u tome jer su objašnjenja bila da ne postoji zakon o humanitarnoj pomoći, “ali su kazali da se moraju platiti troškovi suđenja od 500 EUR”.

“Tražimo pravdu i dostojanstvo za preživjele, da se starijima sa posljedicama udesa omogući odlazak u penziju, a da se školovanim mladima pomogne u zaposlenju”, precizirao je on.

Vlahović je kazao da lokalna uprava u Bijelom Polju pokazala mnogo više razumijevanja i brige za unesrećene tragedijom, nego ostale opštine.

“Nadamo se da će se dolaskom novih ljudi u Željeznici odnos prema nama promijeniti i izaći u susret nevoljnim i nemoćnim”, zaključio je on.

Bonus video: