Škatarić: Mrdak me nepravedno kaznio zbog medija

Škatarić, međutim, ističe da ga je “povrijedila nepravda”, da mu 53 eura “ništa ne znače jer obavlja razne partijske poslove”
133 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 19:34h

Direktor NP “Skadarsko jezero” Goran Škatarić žalio se Osnovnom sudu na odluku disciplinske komisije Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) da mu se odbije deset odsto od mjesečne plate.

On je ocijenio da je nepravedno kažnjen i da se to ne bi dogodilo da “Vijesti” nijesu pisale o čuvenom “slučaju Bruzda”.

“Odmah sam obavijestio našeg ornitologa Nelu Vešović-Dubak i ona mi je rekla da nemamo uslova da zbrinemo pticu, jer bi takvo prihvatilište koštalo više od 5.000 eura. A pticu sam primio i odnio van granica nacionalnog parka, pa ne znam zašto je tom slučaju pridata tolika važnost”, kazao je Škatarić juče “Vijestima”.

Direktor NPCG Zoran Mrdak pokrenuo je disciplinski postupak protiv Škatarića zato što u decembru prošle godine teško ranjenom orlu po imenu Bruzda nije pružio odgovarajuću medicinsku njegu i o slučaju obavijestio nadležne. Umjesto toga, Škatarić je transmiter sa orlovog tijela, pomoću kojeg su ga pratili poljski naučnici, odnio u policiju, sumnjajući na špijunažu. O tom postupku pisali su brojni mediji u regionu, a Škatarić je nakon postupka koji je trajao više od pola godine kažnjen sa 53 eura...

Zoran Mrdak

Škatarić, međutim, ističe da ga je “povrijedila nepravda”, da mu 53 eura “ništa ne znače jer obavlja razne partijske poslove”, a profesor je na Univerzitetu Donja Gorica.

“Tih deset odsto ništa mi ne znači, odmah vam ih mogu dati ako želite. Boli me neistina i nepravda koju ste plasirali u vašim novinama”, kazao je.

Škatarić je ocijenio da se ne osjeća odgovornim za brojne disciplinske postupke protiv zaposlenih, pa i u vezi slučaja kada su lovočuvari uhvatili pa pustili krivolovce.

“Moje dužnosti su ograničene, jer ja ne zapošljavam radnike, ne unapređujem i ne otpuštam ih. Disciplinski postupak ne pokrećem ja, već nadležno preduzeće (NPCG), isto tako ih ni ne kažnjavam. Zaposleni su radnici još od 1983. godine koji nemaju licencu za poslove zaštite i svake nedjelje raspravljam sa upravom o tom problemu...”, kazao je Škatarić.

On smatra da nije trebalo da se “Vijesti” bave slučajem lovočuvara Radivoja Todorovića, koji je nadležnima prijavio kolege da su pustile uhvaćene krivolovce, a potom je suspendovan sa posla zbog navodnog spavanja.

Todorović je kažnjen i umanjenjem dvije mjesečne zarade za po 10 procenata.

“Zašto se ne bavite problemima sa kojima se, kao direktor, svakodnevno suočavam, zašto ne pišete o tome kako poboljšavam saradnju sa lokalnim mjesnim zajednicama i ribarskim udruženjima, kako nemam ljudstva već moram da šaljem radnike ambijentalne higijene sa lovočuvarima, pa ne mogu da snose odgovornost ako se ogluše o propise”, kazao je Škatarić, ocijenivši da u NP "Skadarsko jezero" ima mnogo većih problema od disciplinskih postupaka i orla.

Licitacija i za krivolovceRibari, među kojima i krivolovci, na licitaciji u Vranjini su juče kupovali opremu koju su im oduzeli lovočuvari.

Trgovane su mreže po početnoj cijeni od pet eura, plinske boce bile su duplo skuplje, a čamci su koštali 200 eura...

“Većina njih ovdje je došla kako bi ponovo otkupili mreže koje su im oduzeli, ali nije to neki kvalitet”, kazao je ribolovac iz Pothuma Zoran Milić.

Oduzeta oprema koja se ne proda na licitaciji trebalo bi da bude uništena.

Samo za Todorovića tražio suspenziju

Iz NPCG saopšteno je da je Todorović, za razliku od ostalih lovočuvara protiv kojih su pokretani disciplinski postupci, suspendovan sa radnog mjesta, jer Škatarić nije tražio suspenziju za ostale.

“U pomenutim slučajevima pored dostavljenog zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka, direktor NP nije predložio izdavanje naloga za privremeno udaljavanje sa rada (suspenziju) zaposlenog do okončanja disciplinskog postupka”, saopštili su iz Mrdakovog resora.

Estonci se nadaju da Tune neće završiti kao BruzdaEstonski ornitolog Urmas Selis obavijestio je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da označeni crni orao, po imenu Tune, dvadesetak dana boravi u NP “Skadarsko jezero”.

On je istakao da se nada da Tune neće završiti kao Bruzda.

“Znam da je ranije bilo problema sa jednim crnim orlom iz Poljske. Nadam se da je to bio jedinstven slučaj”, piše u mejlu upućenom CZIP-u, čiji je ornitolog Mihailo Jovićević i otkrio čuveni “slučaj Bruzda”.

Crni orao, kraljevska ptica sa rasponom krila do čak dva metra, kritično je ugrožena vrsta i zaštićena je Direktivom o pticama EU.

Galerija

Bonus video: