Škatarić poslao potjeru za reporterima "Vijesti" na Skadarskom jezeru

Reporteri su krenuli na jezero sa namjerom da naprave fotografije i prikupe materijal za pisanje reportaže
54 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 18:53h

Direktor nacionalnog parka “Skadarsko jezero” Goran Škatarić digao je juče na noge čuvarsku službu parka sa specijalnim zadatkom da ulove u “ozbiljnom prestupu” reportere “Vijesti”.

Reporteri su krenuli na jezero sa namjerom da naprave fotografije i prikupe materijal za pisanje reportaže. Nijesu kako valja ni isplovili iz Virpazara, odmah su počeli da zvone telefoni. Zovu kolege i kažu “snimljeni” ste da nijeste kupili ulaznicu za nacionalni park, javljeno je Škatariću i on je naredio čuvarima da nađu brod sa novinarima. Poslije nekoliko minuta, čamac bez ikakvih obilježja, sa dva sredovječna čovjeka bez uniforme i znakova nacionalnog parka , osim što je na njihovim plavim majicama na leđima pisalo služba zaštite, pristao je uz brod u kojem su, uz desetak turista iz Rusije, bili i reporteri “Vijesti”.

Bez legitimisanja i predstavljanja čuvari u majicama su odmah pitali imaju li putnici karte, misleći na ulaznice za nacionalni park. Kada je Ivica Petranović kazao da imaju svi, osim reportera “Vijesti” koje on nije upozorio da treba da kupe kartu, iz reakcije čuvara bilo je očigledno da i oni to znaju i da su zbog njih tu. Uzalud je Petranović objašnjavao da čuvari nemaju pravo da zaustavljaju brodove na jezeru i maltretiraju putnike, da mogu kontrolisati samo prilikom ukrcavanja i iskrcavanja putnika, da nije obavezan da ima potpisan ugovor sa NP i samim tim da upozorava putnike da plate ulaz u nacionalni park, čuvari su, iako stidljivi u nastupu, bili neumoljivi. Petranoviću su napisali prijavu da je imao slijepe putnike.

Čuvari prilaze turističkom brodiću

Na primjedbu novinara da nijesu znali da moraju da plate ulaznicu u park i da na pristaništu nije bio niko ko bi im skrenuo pažnju na tu obevezu i ponudio kartu, čuvari, kojima je bilo očigledno neprijatno to što rade, su samo kazali da su oni obični radnici. Dodali su da se novinari moraju najaviti dan ranije prije ulaska u park. Napisali su prijavu i žurno se vratili u luku.

Turisti iz Rusije su nakon objašnjenja u čemu je problem sa čuđenjem pitali zašto se to dešava i je li to normalno?

U pristaništu u Virpazaru nalazi se drvena kućica u kojoj se prodaju ulaznice za nacionalni park ali ona nema nikakvo obilježje po kojem bi se razlikovala od okolnih kućica za prodaju suvenira. Nju po ocjeni brodara ne bi zapazili ni turisti da ih oni ne upozoravaju da moraju da kupe ulaznicu za park i govore im gdje to mogu da urade.

Da su ovdje bili problem novinari “Vijesti”, a ne gosti parka bez ulaznice, potvrđuje to što su čuvari za kartu pitali samo njih, a ne i turiste. Druga potvrda za tu tvrdnju je to što je jučerašnja kontrola ture sa novinarima Petranoviću bila druga u ovoj godini.

Pokušaj osvete za priče o krivolovu i orlu “špijunu”

Diretkor Škatarić juče nije bio previše raspoložen za priču o incidentu koji je sam inscenirao, pokušavajući tako vjerovatno da se “osveti” “Vijestima” za tekstove o tolerisanju krivolova u parku i o uginuću rijetkog orla iz Poljske, koji je njemu ličio na špijuna.

Prvo je tražio da se pitanja pošalju mejlom, požurujući slanje primicanjem kraja radnog vremena. I pored više pokušaja, na nekoliko elektronskih adresa Škatarić navodno nije dobio mejl sa pitanjima “Vijesti”.

Kada je u telefonskom razgovoru čuo pitanja, Škatarić je pokušao da razvodnjava priču tvrdeći da novinari “Vijesti” nekoretkno pišu o njemu. Kada je trebalo odgovoriti na glavna pitanja imaju li pravo njegovi neunifromisani čuvari da maltretiraju goste parka i zašto je posla potjeru za novinarima, Škatarić je bio škrt na riječima. Tvrdi da je u opisu posla čuvara da kontrolišu plovila, a potjeru za novinarima mu “ne pada na pamet da komentariše”.

Tvrdi i da je plovilo na kojem su bili čuvari vidno obilježeno, a na njemu osim par brojeva i slova nema nikakvog obilježja. Da je u čuvarskoj službi juče bila čudna i smiješna uzbuna, govori to što je u potjeru za novinarima “Vijesti” poslan čovjek koji je po rasporedu trebalo da bude dežurni u kućici za prodaju ulaznica na Vranjini. Koliko li je tek gostiju nevoljno ušlo u park bez ulaznice iz pravca Vranjine dok je kućica bila zatvorena.

Galerija

Bonus video: