Skeniramo odnedavno, fizički je teško prikupiti dokumenta

"Fizičko prikupljanja preko 440 dosijea iz opštinskog arhiva (cca 7-8 kubnih metara dokumentacije) je ogroman posao"
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 19:01h

Na članak objavljen 17. marta naslova "Za kopije dozvola traže 2215 eura“ reagovao je v.d. Sekretara sekretarijata za urbanizam Herceg Novi Mišo Baždar. Reagovanje prenosimo integralno.

“Tekst Brana Mandića ima elemente senzacionalizma, a posebno je začuđujuće i neprofesionalno da se nije zatražilo stav ili komentar Sekretarijata tj. vršioca dužnosti sekretara kojeg paušalno prozivate. U slučaju gdina M. Mitrovića se radi o jednoj vrsti manipulacije u vezi sa tumačenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Stranci je na zahtjev za dostavljanje spiska i kopija izdatih građevinskih dozvola odgovoreno sa pozivom na član 26. Zakona o slobodnom pristupu informacijama da „tražene informacije može naći na zvaničnom sajtu Opštine Herceg Novi www.herceg-novi.me.

Nakon što se stranka žalila drugostepenom organu usvojena je žalba i naloženo pribavljanje traženih kopija. U dopisu stranci od 27.02.2014. je traženo da se precizira koje građevinske dozvole se traže jer se podaci o istima nalaze na sajtu Opštine. Treba znati da se u nadležnom organu i arhivi ne odlažu rješenja odvojeno od dosijea, a skeniranje je započelo tek nedavno.

Dakle, fizičko prikupljanja preko 440 dosijea iz opštinskog arhiva (cca 7-8 kubnih metara dokumentacije) je ogroman posao.

Mi, naravno, ne sporimo pravo stranke da ima uvid u bilo koji javni dokument, ali obzirom na neke činjenice (arhiva, organizacija, kadar), zatjevu nije moguće udovoljiti u nekom roku koji traži stranka. Posebno je, međutim, interesantno to što stranka u novinskom članku navodi da „želi dokazati nezakonit rad u lokalnoj samoupravi“.

Nije jasno ni da li ova akcija ima veze sa regularnošću njegovog objekta ali to, naravno, nema nikakvog javnog značaja.

Pozivamo stranku da prijavi nadležnoj inspekciji bilo koji predmet za koji ima bilo kakvu sumnju u pogledu regularnosti. Uvid u bilo koji konkretan traženi dokument će sigurno moći ostvariti i to onom dinamikom kojom zbog realnih tehničkih razloga budemo mogli pribavljati arhivske dosijee.

Bonus video: