Sklonište za uzor ili azil patnje?

U Komunalnom kažu da su jezive slike izgladnjelih pasa nastale kada su oni u takvom stanju dovedeni i sada su pod nadzorom veterinara, ostali se redovno hrane i u čistim su boksovima
2868 pregleda 1 komentar(a)
Azil za pse u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Azil za pse u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 16.01.2020. 21:02h

Zaposleni u Skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce u Bijeloj Gori u Ulcinju odbacili su kao zlonamjerene informacije o nebrizi za životinje, praćene jezivim slikama izgladnjelih pasa, koje su objavljene na društvenim mrežama, navodeći da je sitaucija sasvim drugačija i da se radi o napuštenim psima dovedenim u azil prije par dana, koji su pod nadzorom veterinara.

U boksovima azila, kako se uvjerio reporter “Vijesti”, smješteno je po nekoliko ljubimaca, svježa voda je u svakom ćošku, podovi freško očišćeni. Pored kaveza, igralo se nekoliko „slobodnjaka“, koji su ranije pušteni kao bezopasni, ali ne mogu bez starog mjesta. Svi oni čekaju da ih neko udomi...

Radnik Komunalnog, koji čisti azil, čuva i hrani pse, Ramo Zeković, kaže da fotografije ne odslikavaju relano stanje u azilu i da to znaju i oni koji su ih postavili na fejsbuku.

„U pitanju su tri psa koji su prije par dana dovedeni u azil u takvom stanju. Da ih ne hranimo svi psi bili bi takvi, ali nijesu, u to možete i sami da se uvjerite“, kaže Zeković.

Podsjeća da to nije prvi put da izgladnjeli psi završe u azilu. „Vremenom će se oporaviti, kao i svi prethodni koji su bili u takvom stanju“, siguran je on.

Jedan od pasa sa fotografija, bio je van boksova. Dva su bila unutar, u kućicama.

Građanski aktivsta Nikola Batričević, međutim, tvrdi da je takvo držanje napuštenih životinja nezakonito i kažnjivo.

„Oni će reći da su te pse pokupili sa ulice gladne, da bi ih nahranili i pružili zdravstvenu zaštitu, ali to jednostavno nije istina“, kazao je Batričević “Vijestima”.

On je pozvao Vladin Savjet za zaštitu životinja da hitno reaguje „jer je uzaludno apelovati na Komunalno i Opštinu u čijim ingerencijama je azil“.

Jedna od slika izgladnjelog psa objavljena na Fejsbuku
Jedna od slika izgladnjelog psa objavljena na Fejsbuku(Foto: Facebook)

„Ne želimo da neko manipuliše ovim slučajem. Nećemo to dozvoliti jer postoji i Zakon o dobrobiti životinja“, kaže Batričević.

Odbornica DP-a u ulcinjskom parlamentu Eleonora Šata kazala je da svrha azila nije da psi pate, već da im se pruži bolji zivot. „Ovo je žalosno, ne samo zbog fotografija izgladnjelih pasa, već zbog svega. Oni su tamo zarobljeni i nijesu adekvatno tretirani iako hrana za njih nikad nije bila jeftinija. To je u stvari azil za patnju i tu se nešto mora mijenjati“, kazala je Šata “Vijestima”. Navela je da su je u Komunalnom uvjerili da stanje nije alarmantno.

„U redu, da prihvatim da su ti psi nađeni u takvom stanju jer sam vidjela da su drugi zdravi. Ali bez obzira na sve, njima se mora posvetiti mnogo više pažnje i mora se mnogo više ulagati. Prošle godine, prema mojim informacijama, za azil je izdvojeno 50 hiljada eura, a nije utrošeno ni deset odsto - kaže Šata.

Kategorična je da azil ne može biti na otvorenom.

„Pada kiša, snijeg, tu je i mraz i hladno je tim nedužnim životinjama. One moraju biti zimi u zatvorenim prostorijama i moraju se češće izvoditi iz kaveza“, kaže Šata.

Zamjenik direktora Komunalnog Bećir Selaj tvrdi da su izgladnjeli napušteni psi dovedeni u azil prije par dana i da su pod nadzorom veterinara.

„Tvrdim da stanje u azilu nije kako bi neki htjeli da ga prikažu preko društvenih mreža. Pozivam sve da dođu i da se uvjere“, kazao je Selaj.

Naveo je da je azil otvoren za volontere i sve dobronamjerne ljude, a mještane pozvao na saradnju.

„Uskoro će biti u funkciji još sedam kaveza, u krugu skloništa postoji i ambulanta za liječenje pasa, a o tome računa vodi veterinarska firma koja ima zaključen ugovor sa Opštinom“, kazao je Selaj.

Hrana dva puta dnevno, pomažu i volonteri

Brigu o psima osim radnika, redovno vodi i nekoliko mještana volontera.

„Donesu oni nekad i hranu za njih ali vlasnik pekare iz Kruta svaki drugi dan je tu sa hlebom“, kaže Zeković.

Dodaje i da je počelo udomljavanje pasa.

„Za haskija su već zvali i doći će za par dana. Mislim i da će ovaj mješanac malinoa uskoro napustiti azil“, kaže ono.

Nejasni su mu, dodaje, ljudi koji odbacuju pse.

„Imamo ovdje i vlasničkih pasa, dovedu ih sa ogrlicama. To je tužno“, kaže on.

U azilu u 16 boksova trenutno borave 43 psa. Okolo ih ima još pet - šest.

„Sve ih hranimo, dva puta dnevno i ove u boksovima i ove vani“, kaže Ramo.

Bonus video: