Skoro polovina građana vjeruje da je položaj OSI isti kao i prije pet godina

Građani vjeruju da boljem položaju OSI najmanje doprinose Vlada, ali i političke partije i pravosuđe
828 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković

Skoro polovina crnogorskih građana vjeruje da je položaj osoba sa invaliditetom danas isti kao i prije pet godina, više od polovine zna da postoji zakon kojim se zabranjuje diskriminacija OSI, a četvrtinu onih koji nisu upoznati sa tim zakonskim rješenjem, čine pripadnici nacionalnih manjina. Iako u načelu nemaju predrasude prema OSI, trećini ispitanika ne bi bilo prijatno da neko iz njihove porodice stupi u brak sa osobom sa invaliditetom.

To je dio nalaza istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO) o stavovima prema OSI, koje je ta NVO predstavila danas. Istraživanje je realizovano u periodu od 14. do 24. februara, u 17 crnogorskih gradova i u njemu je učestvovao 801 ispitanik. Za potrebe CGO, anketu je uradila agencija IPSOS.

Prema istraživanju, percepcija javnosti je da nevladine organizacije koje se bave OSI i ljudskim pravima najviše doprinose poboljšanju položaja OSI. Tako smatra 54 odsto ispitanika. Sljedeći na listi je Fond za profesionalnu rehabilitaciju, slijedi Zaštitnik ljudskih prava.

Građani vjeruju da boljem položaju OSI najmanje doprinose Vlada, ali i političke partije i pravosuđe.

Osim što trećini ispitanika ne bi bilo prijatno da član njihove porodice stupi u brak sa OSI, građani uglavnom nemaju predrasude prema tim licima, pa u najvećem broju slučajeva pozitivno odgovaraju da im ne bi smetalo da OSI bude davalac krvi članu njihove porodice, ne bi im smetalo da im OSI bude nadređeni na poslu, da budu komšije, rade zajedno ili da se druže sa njihovom djecom.

Građani, pokazuje istraživanje, smatraju da OSI imaju jednake potrebe kao ostali, da mogu da budu jednako dobri roditelji kao i osobe bez invaliditeta, ali dvije trećine ispitanika smatra i da bi najbolje bilo da djeca koja imaju invaliditet pohađaju nastavu odvojeno.

Polovina ispitanika vjeruje da bi OSI trebalo obezbijediti pristup svim objektima i javnim površinama, ali smatraju da u ovom trenutku postoje važniji problemi u državi.

Građani u najvećem broju smatraju da bi država trebalo da pruži finansijsku pomoć OSI, ali njih sedam odsto vjeruje i da bi država trebalo da obezbijedi samo najosnovnije i da sve preko toga nije problem države.

Dvije trećine ispitanika smatra i da bi poslodavci radije platili samo da ne zaposle OSI.

Istraživanje je dio projekta "Za jednakost OSI", koji je finansiralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: