Skoro trinaest miliona pisama prošlo kroz Poštu Crne Gore: "Originalan i šarmantan postupak"

“Imajte u vidu da za nas, iz poštanskog sistema, pojam pismo ili pismonosna pošiljka obuhvata: pismo, razglednicu, tiskovinu (štampu), sekogram (za slijepa lica). Dakle, navedeni broj se odnosi na pismonosne pošiljke”, stoji u odgovoru Pošte koji je potpisala portparol Vesna Goljević-Novović
109 pregleda 2 komentar(a)
Pismo, Foto: Zoran Đurić
Pismo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.12.2018. 20:02h

Skoro trinaest miliona pismonosnih pošiljaka je za prvih devet mjeseci prošlo kroz kanale Pošte Crne Gore, saopšteno je “Vijestima” iz te institucije.

“Imajte u vidu da za nas, iz poštanskog sistema, pojam pismo ili pismonosna pošiljka obuhvata: pismo, razglednicu, tiskovinu (štampu), sekogram (za slijepa lica). Dakle, navedeni broj se odnosi na pismonosne pošiljke”, stoji u odgovoru Pošte koji je potpisala portparol Vesna Goljević-Novović.

To demantuje predviđanja da će savremena tehnološka sredstva komunikacije potpuno istinuti pisma iz upotrebe.

“Pismo je zatvorena pošiljka, te ne možemo znati koliko je, od ukupnog broja, privatnih ili službenih pisama. Iz svakodnevnog iskustva znamo da privatno pismo danas nije uobičajeni način komunikacije. Ono opstaje kao originalan i šarmantan postupak, te kao poseban manir kojim se ističe važnost komunikacije sa nekim. S druge strane, pismo je veoma čest način poslovne korespodencije. Veliki broj kompanija smatra ga efektnim načinom komunikacije sa korisnicima i drugim kompanijama”, ističe Goljević-Novović.

Ona ukazuje da još uvijek opstaje običaj da svojim prijateljima i poznanicima ljudi čestitaju praznike slanjem novogodišnje čestitke. Tome svjedoči i to što uoči novogodišnjih praznika, na šalterima Pošte, možete vidjeti građane da predaju čestitke.

Goljević Novović ukazuje da opstaju i poslovne čestitke koje su uobičajene i predstavljaju, primjer dobrog poslovnog manira.

“Poština usluga telegram s poklonom je vrlo popularna, ne samo za Novu godinu. Posebno je aktuelna otkako smo našim korisnicima ponudili njenu “digitalnu verziju” web telegram koja im omogućava da iz svog doma pošalju telegram s poklonom na željenu adresu”, ističe naša sagovornica.

Očigledno je da još uvijek ima mnogo onih koji smatraju da poruke treba slati ispisane na papiru, umjesto SMS-om.

Čestitke se ne predaju

U podgoričke knjižare stigle su novogodišnje čestitke i koštaju euro.

Prodavci kažu da tek očeuju interesaovanje kupaca, i prošlog decembra čestitke su se dobro prodavale, ističu oni.

Nekada je, posebno sedamdesetih godina prošlog vijeka, kompletna Ulica slobode bila tokom decembra okupirana tezgama na kojima su prodavci nudili novogodišnje čestitke.

Bonus video: