Škrelji i čast i pritisak kad dođe Ambasada SAD

“Kada predstavnik ambasade najdemokratskije države nalazi za shodno da prisustvuje sjednici, kako to vi ocjenjujete?”
345 pregleda 18 komentar(a)
Luiđ Škrelja, Ljuiđ Škrelja, Foto: Luka Zeković
Luiđ Škrelja, Ljuiđ Škrelja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2017. 20:39h

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja (DPS) demantovao je svoju pređašnju izjavu da je prisustvo predstavnika Ambasade SAD Bernarda Čobaja na sjednici kada se odlučivalo o konfliktu interesa člana Savjeta RTCG Nikole Vukčevića, bilo pritisak na članove Odbora.

"Bila je i ostala čast da ambasada jedne države, kao što su Sjedinjene Američke Države, prati rad Administrativnog odbora, na čijem sam čelu, kao i da njen predstavnik prisustvuje na jednoj od sjednica", kazao je prije dva dana Škrelja "Vijestima".

To je suprotna izjava onoj nakon sjednice Odbora kada je utrđeno da je Vukčević u konfliktu interesa, kada je rekao novinarima da je prisustvo predstavnika Ambasade SAD, bio pritisak na Administrativni odbor.

Škrelja je tako shvatio i pređašnje pismo koalicije NVO koje mu je upućeno u slučaju drugog člana Svajeta Gorana Đurovića, čijim slučajem če se Odbor tek baviti u decembru.

Škrelja je 15.novemra rekao:"110 nevladinih organizacija su se direktno na moje ime obratili da dobro vodim računa kako ću da se ponašam i šta ću da odlučim po pitanju Gorana Đurovića. Zar to nije pritisak? Kada predstavnik ambasade najdemokratskije države nalazi za shodno da prisustvuje sjednici Administrativnog odbora, kako to vi ocjenjujete? A gospodin Vukčević koji dolazi sa braniocem, znači to je nepovjerenje u funkciju kao što je Administrativni odbor", kazao je Škrelja.

On je juče “Vijestima” objasnio da nikada nije izjavio da je prisustvo predstavnika ambasade pritisak na Administrativni odbor, već da je riječ o spinovanju medija.

Na pitanje da onda objasni svoju raniju izjavu odgovorio je: "To je moj odgovor, a na vama je hoće li vam se ili neće svidjeti", kazao je Škrelja, koji je najavu američke ambasade da će pratiti saslušanje Vukčevića ranije ocijenio kao čast.

Nakon što je Ambasada SAD na Twiteru podržala nezavisne medije i indirektno RTCG, Škrelja je u provladinim medijima “istakao da bi mu bilo posebno zadovoljstvo da predstavnik americke ambasade, ukoliko želi, dođe na sjednicu i uvjeri se da se tu ne dešava ništa misteriozno.”

Ambasada je zatim, prema informacijama “Vijesti”, zatražila da prati rad odbora i dobila potvrdu da je dobrodošla.

Vukčević je u međuvremenu smijenjen iz Savjeta RTCG, koji radi sa zakonskim minimumom broja članova - sedam.

Orav tražio da se RTCG i mediji oslobode političkog pritiska

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav poručio je da mediji, uključujući javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste.

Orav je juče razgovarao sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

"U svjetlu napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija, razgovarano je i o potrebi očuvanja slobode izražavanja i otvorenosti medija, kao jedne od osnovnih prepostavki u tom procesu. Orav je istakao važnost ovog segmenta u Poglavlju 23, te prenio stav zvaničnika EU, sa kojom su saglasne sve države članice, da mediji, među njima i Javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste", saopšteno je iz Skupštine.

Brajović se, kako se navodi, saglasio da Javni servis, mora biti slobodan ali i svjestan svoje odgovornosti prema građanima koji ga finansiraju,” kaže se u saopštenju iz parlamenta.

Sastanku su prisustvovali ambasadori UK Alison Kemp i Italije Vinćenco Del Monako.

Bonus video: