Skupo bi nas koštalo da je bilo štete Luštici i Portu

Ekspert upućen u tu oblast kaže da bi osiguravajuća društva isplatila štetu turističkim kompleksima, a potom gonila državu
18 komentar(a)
Luštica bay požar, Foto: Siniša Luković
Luštica bay požar, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.07.2017. 06:53h

Nekoliko generacija plaćalo bi odštetu inostranim osiguravajućim kompanijama, da su elitni turistički kompleksi Porto Montenegro i Luštica Bay izgorjeli u požarima zbog neadekvatne reakcije nadležnih.

To tvrdi sagovornik "Vijesti" upućen u pravnu problematiku koji nije želio da mu se navodi ime i ističe da su Luštica Bay i Porto Montenegro osigurani od štete nastale u eventualnim požarima, havarijama i eksplozijama kod domaćih osiguravajućih društava, ali i poznatih inostranih kompanija.

Sagovornik koji se bavi sudskim razrješenjem takvih i sličnih slučajeva havarija kaže da bi osiguravajuća društva isplatila štetu turističkim kompleksima, a potom gonila državu.

"U praksi, ako je naša država preuzela obavezu da pruža vatrogasnu i druge vrste zaštite tim elitnim turističkim kompleksima, a jeste, to znači da bi u slučaju 'ne daj bože' situacije i, recimo, izbijanja požara koji nedovoljno opremljene vatrogasne službe ne bi mogle da pravovremeno ili uopšte eliminišu, i s tim u vezi nastanka velike materijalne štete, ceh bi na kraju platili građani. Osiguratelj bi direktno isplatio štetu Porto Montenegru ili Luštici Bay, ali bi onda gotovo sigurno pred domaćim i međunarodnim sudovima gonio Opštinu Tivat i državu, Crnu Goru dokazujući da je neadekvatna reakcija hitnih službi bila presudna u nastanku štete. I to bi, na kraju, država morala da nadoknadi osigurateljima“, kazao je on.

Da takav scenario nije nemoguć, potvrđeno je i prethodnih dana, kada je vatra stigla u neposrednu blizinu luksuznih objekata Luštice Bay, zbog čega su i gosti evakuisani.

U marini Porto Montenegro u petak veče zapalila se 15 metara dugačka jedrilica, što je posljednja od nekoliko incidentnih situacija...

Potencijalna šteta u slučaju velikih požara u elitnim turističkim kompleksima bila bi ogromna, jer je, prema podacima Vlade, uloženo više od 550 miliona eura - u Porto Montenegro 458 miliona i Luštica Bay 106 miliona. Na Luštici je planirana izgradnja grada, vrijednog oko milijardu eura...

Kada se na to doda vrijednost jahti vezanih u Porto Montenegru, a koje mogu biti oštećene požarom ili eksplozijama, potencijalni iznos odštete teško je i zamisliti.

To, međutim, kao da ne brine nadležne u Opštini Tivat i Direktoratu za vanredne situacije (DVS) MUP-a, pa je Porto Montenegru omogućeno da ne ispuni zakonsku obavezu i formira sopstvenu takozvanu “preduzetnu jednicu za zaštitu i spasavanje (PJ).

Bivši gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) prije dvije i po godine sklopio je sa Porto Montenegrom ugovor po kome će u tom nautičkom kompleksu biti stalno angažovan dio zaposlenih i tehničkih efektiva opštinske Službe zaštite i spasavanja (SZS), čime je indirektno na pleća lokalne uprave preuzeo potencijalni ogroman finansijski rizik.

Zeleno svjetlo dao je i DVS, iako tivatski SZS nije ni izdaleka dovoljno opremljen da odgovori svim potencijalnim rizicima u tom luksuznom kompleksu.

SZS Tivta, kao uostalom nijedna od vatrogasnih službi na primorju, ne posjeduje specijalno vozilo sa rotirajućom hidrauličnom korpom, a koje je neizostavno za svaku vatrogasnu intervenciju i evakuaciju ljudi iz zapaljenih visokih stambenih zgrada kakve su u Porto Montenegru.

"Riječ je o ugovoru o privremenom vršenju opštih mjera zaštite i spasavanja sa prioritetom na preventivnim mjerama protivpožarne zaštite, s obzirom na to da kompleks objekata Porto Montenegro čine marina sa oko 450 vezova za jahte i mega jahte, stanica za tečna goriva za snabdijevanje plovila, plinska stanica, samostalni napajač električnom energijom, termo energetski blok, trafo-stanica, stambeno-poslovni objekti, kao i sjedište kompanije, što predstavlja visok stepen požarne opasnosti. Na Opštini i kompaniji je da li će se ovaj ugovor o privremenom vršenju opštih mjera zaštite i spasavanja produžiti, ili će se krenuti u realizaciju trajnog rješenja, odnosno formiranja preduzetne jedinice u okviru kompanije 'Adriatic Marinas'“, odgovorili su „Vijestima“ krajem 2015. iz MUP-a.

Tada su kazali da su dali saglasnost za formiranje preduzetne jedinice, ali bi njen formacijski sastav "trebalo da bude predmet konsultacija između Opštine i kompanije 'Adriatic Marinas', u cilju prepoznavanja svih hazarda koji mogu ugroziti kompleks".

Elitni nautički centar do danas nije formirao jedinicu, već i dalje, jer je to daleko jeftinije rješenje, računa na tivatske vatrogasce koji sa jednim vozilom dežuraju 24 sata.

Do sada su imali nekoliko efikasnih i brzih intervencija.

U međuvremenu su u Porto Montenegru svjesni rizika, posebno kada je riječ o intervencijama ne brojnim plovilima u marini i okolnom akvatorijumnu, krenuli u obuku osoblja, a od brodogradilišta firme “Navar” u Tivtu naručili izgradnju novog i specijalno za tu namjenu konstruisanog prvog vatrogasnog broda u Crnoj Gori.

Brod je vrijedan više od 300.000 eura i najavljeno je da će biti završen na jesen.

Prilikom potpisivanja ugovora u februaru, menadžer marine Tony Brwne ocijenio je da je vatra na palubi jahte ozbiljna situacija za bilo koju marinu.

"Razlika između manjeg incidenta i katastrofe na vodi, temelji se samo na posjedovanju stručnih ljudskih i tehničkih resursa za brzo rješavanje situacije...”.

Brod će biti opremljen sa dva vodena topa kapaciteta po 1.200 litara u minuti, od kojih je jedan na daljinsko upravljanje.

Plovilo sa dva člana posade moći će da dejstvuje do udaljenosti od 80 metara, što je, kako kažu stručnjaci, dovoljno da se u početnoj fazi sanira požar na brodu dužine do 250 metara.

Moći će da interveniše i pri gašenju požara na kopnu.

Barbić upozoravao da nijesmo spremni za vanredne situacije

Komandir SZS Tivat Zoran Barbić najviše se do sada bavio sagledavanjem rizika od izbijanja požara i drugih incidentnih situacija na području grada.

On je u više navrata upozoravao nadežne u DVS na neodgovarajuću spremnost lokalnih i državnih kapaciteta za reagovanje u vanrednim sitacijama, posebno kada je riječ o požarima na jahtama i brodovima u zalivu.

Barbić je na Fakultetu zaštite u Novom Sadu stekao zvanje specijaliste-inženjera zaštite od požara, sa diplomskim radom u vezi sa zaštitom od požara marine i objekata u nautičko-turističkom kompleksu Porto Montenegro.

Zapaljeni gliser vjetar nosio ka benzinskoj stanici za jahte

Pored gašenja zapaljene hrvatske jedrilice u petak veče, pripadanici SZS Tivat u Porto Montenegru lani su imali dvije veoma zahtjevne intervencije - gašenje požara koji je 6. jula izbio u dijelu strojarnice oko 300 miliona dolara vrijedne i 124 metra duge superjahte „Katara“, na vezu u marini.

U akvatorijumu uvale Seljanovo, poslije manje eksplozije, 12. avgusta se zapalio gliser, koji je vjetar nosio prema obližnjoj stanici za snabdijevanje gorivom jahti u Porto Montenegru.

Tivatski vatrogasci i osoblje marine uspjeli su da spriječe teške posljedice koje su mogle nastati u tom incidentu.

Luštica će oformiti najmoderniju vatrogasnu stanicu u budućem gradu od 15.000 ljudi

U Luštica Bay ističu da imaju odličnu saradnju sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom “Krtoli“ iz Radovića, ali planirani turistički grad na obali zaliva Trašte sa 15.000 stanovnika i, između ostalog, dvije marine “preveliki zalogaj“ i za SZS Tivat, a kamoli vatrogascima iz Krtola.

Stoga su u kompaniji Luštica Development planirali da, pored policijske stanice i medicinskog centra, oforme i najmoderniju vatrogasnu stanicu i interventnu vatrogasno-spasilačku jedinicu.

Ona će se graditi u sjeverozapadnom dijelu budućeg naselja Central, na prostoru nekadašnje kasarne u Radovićima.

Do sada izgrađeni dio Marina naselja u Luštici Bay morao je, iz predostrožnosti, biti evakuisan na nekoliko sati početkom jula, kada je na prostoru između naselja i uvale Pržna tri dana gorio veliki šumski požar. Vatra se primakla na samo oko 200 metara od kompleksa, ali su tivatski i krtoljski vatrogasci, uz pomoć kolega iz Budve, Kotora, Herceg Novog i Bara, ali i Vojske, uspjeli da odbrane luksuzni kompleks i sve ostale objekte u Radovićima.

Bonus video: