Skupštini predata peticija za uspostavljanje trajnog moratorijuma na gradnju mHe - Vijesti.me
POTPIS STAVILO VIŠE OD 6.300 GRAĐANA

Skupštini predata peticija za uspostavljanje trajnog moratorijuma na gradnju mHe

Iz Green Home tvrde da za gradnju mHE nijedan proces učešća javnosti, osim formalno-pravnih, nije ispunio svrhu

Peticiju potpisalo više od 6.300 građana
Peticiju potpisalo više od 6.300 građana (Foto: Damira Kalač)

Predstavnici NVO Green Home, u saradnji sa više nevladinih organizacija Skupštini su predali preko 6.300 potpisa kojima se traži trajno zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori.

Nataša Kovačević iz NVO Green home podsjetila je da je Evropski parlament u novembru ocijenio da većina od 80 mHE u Crnoj Gori nisu planirane i izgrađene u skladu sa evropskim konvencijama i pravom.

Iz Green Home tvrde da za gradnju mHE nijedan proces učešća javnosti, osim formalno-pravnih, nije ispunio svrhu.

Peticijom se od Skupštine zahtijeva da pokrene raspravu i zatraži trajni moratorijum na izgradnju mHE u Crnoj Gori, da se zaustavi dalje davanje i obnavljanje energetskih dozvola po osnovu već donijetih zahtjeva dok se ne sprovede Strateška procjena uticaja na životnu sredinu kumulativnih uticaja svih odobrenih projekata mHe....

Traži se i pokretanje pravosudnog postupka odgovornih lica zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama za Plan za korišćenje vodotoka za izgradnju mHE za 2016, te pokretanje pravosudnog postupka protiv odgovornih zbog kršenja Zakona o koncesijama za period prije 2015/2016, kada je dodijeljen najveći broj koncesija.

Potpisi protiv izgradnje mHE prikupljeni su u Podgorici, Nikšiću, Plavu, Beranama i Šavniku.


Vidi sve komentare