"Slab nadzor rađa sumnjive škole"

Iako su se otvarali i dobri privatni univerziteti, na svaki ozbiljan ima bar 10 sumnjivih, napisao je Biber
0 komentar(a)
škola, školstvo, Foto: Shutterstock
škola, školstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2014. 14:38h

Profesor sa Univerziteta u Gracu Florian Biber, koji je prije tri godine sastavio spisak čudnih i neobičnih univerziteta na Balkanu, na kojem se našao i Univerzitet Donja Gorica (UD), ponovo je oštro kritikovao stanje na privatnim ustanovama visokog obrazovanja na Balkanu. Oglasio se povodom skandala na beogradskom “Megatrendu” gdje su prihvatili navodno plagiranu doktorsku disertaciju srpskog ministra policije Nebojše Stefanovića, ali opet nije preskočio UDG.

Biber je istakao da “ne možemo isključiti državne univerziteta, gdje su korupcija i plagijat značajni problemi”.

U tekstu “Ponovna posjeta balkanskim univerzitetima: Evropske vizije, Megatrendovi i Ufoi”, Biber je napisao da nije iznenađujuće “što sa slabim državnim nadzorom i niskim standardima, ostaje širok prozor za zloupotrebe”.

“Iako su se posljednjih godina otvarali i dobri privatni univerziteti, na svaki ozbiljan ima bar 10 sumnjivih ustanova. Nedavni skandal sa diplomom sa Megatrenda srpskog ministra i doktoratom rektora tog univerziteta je samo vrh ledenog brijega. Uzmite za primjer indeks aferu: više od šest godina nakon velikog korupcionaškog skandala na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, niko od onih koji su optuženi za prodaju ispita nije osuđen. U stvari, oni su uspjeli da unaprijede svoje karijere u međuvremenu”, ukazao je profesor iz Austrije.

"Sa UDG-a su mi slali ljutita pisma": Biber

Biber je podsjetio na svoju listu neobičnih univerziteta, a koju je prije tri godine sačinio na osnovu njihovih imena i internet prezentacija. On je tada procijenio da je od UDG, čiji je jedan od vlasnika premijer Milo Đukanović, koji je smjestio na treće mjesto, čudnija bosanska ustanova “Slobomir” i kosovska “Iliria”, dok se srbijanski “Megatrend” našao na četvrtoj poziciji.

“Neki su mi slali ljutita pisma. Prvo je bilo sa Internacionalnog univerziteta Struga, a drugo iz Crne Gore od UDG-a”, napisao je Biber.

Iz UDG-a sinoć je “Vijestima” rečeno da Stiv Pejović, koji je uvršten među najbolje američke ekonomiste svih vremena pohvalio UDG.

“Nedavno je završena međunarodna evaluacija UDG-a od strane međunarodnog evaluacionog tima i dobili smo pozitivan izvještaj, što govori o kvalitetu našeg univerziteta”, saopšteno je iz UDG-a.

Bonus video: