Slabo Avdo s’ istorijom stoji: Prvi potpisao da se zabrane Njegoš i Kiš

Većina Huseinovićevih knjiga i filmova odnosi se na ratne epopeje Armije BiH, zločine nad Bošnjacima, ali i one sporne kojima se želi negirati ono što su počinili komadanti i politički lideri Bošnjaka
326 pregleda 114 komentar(a)
Avdo Huseinović (Novine)
Avdo Huseinović (Novine)
Ažurirano: 24.10.2018. 15:25h

Prvi potpisnik inicijative kojom se traži izuzeće “Gorskog vjenca” Petra II Petrovića Njegoša i “Peščanika” Danila Kiša iz crnogorskog obrazovnog programa je Udruženje “Pravda” iz Sarajeva, čiji je predsjednik Avdo Huseinović karijeru javne ličnosti počeo kao pjevač i kompozitor bosanskog turbo folka.

Čovjek koji komentariše stvaralaštvo Njegoša i Kiša autor je brojnih “hitova” koji se mogu naći na Jutjubu, među kojima su i “Dvije žene, a ja sam”, “Drugom ljubav, meni uspomene”,... kao i “mega hita” - “Dva su srca u Bosanca”. Ovaj “književni kritičar” autor je stihova: “Bosanac sam bolan i ja, al’ s ženama loše stojim, hrabrost mi je slaba strana i one se svoje bojim. Volio bih i ja dvije iako sam ‘vako ružan al’ me jaran slabo služi i onoj sam svojoj dužan. Moja žena ko’ u šali dosjeti se dobrom vicu, zna i ona šta mi fali - kupila mi dizalicu”.

Prije nekoliko godina Huseinović je promijenio profesiju, pa je umjesto zabavljanja bosanske dijaspore svojih hitovima, odlučio da zarađuje tako što će postati istoričar, scenarista i režiser, čije knjige i filmove finansiraju udruženja dijaspore i institucije Federacije BiH.

Većina njegovih knjiga i filmova odnosi se na ratne epopeje Armije BiH, zločine nad Bošnjacima, ali i one veoma sporne kojima se žele negirati zločini koje su počinili komadanti i politički lideri Bošnjaka.

Jedna od najspornijih knjiga nosi naslov “Naser - od Gazimestana do Haga” kojom se veliča kao patriota muslimanski ratni komadant u Podrinju Naser Orić, u čijoj zoni kamadne odgovornosti su se desili brojni zločini nad srpskim civilima, i kome još traje suđenje pred bosansko-hercegovačkim pravosuđem

Autor je i “istraživanja” kojim se negira ratni zločin bošnjačke vojske u Dobrovoljačkoj ulici nad vojnicima Jugoslovenske narodne armije. Skoro svako hapšenje Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine propraćeno je njegovim saopštenjima, a često i knjigama u kojim ih brani od suda.

Osim Orića, na taj način branio je Atifa Dudakovića i Ahmeta Sejdića, kojima se sudi zbog zločina nad srpskim civilima, a on ih naziva “legendarnim bošnjačkim vođama”.

Po nacionalističkim ispadima i jednostranim “istraživanjima” ratnih zločina poznata je i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, drugopotpisana o inicijativi o “zločinima” Njegoša i Kiša.

Ova organizacija učestvuje u finansiranju i objavljivanju Huseinovićevih spisateljskih i rediteljskih djela i stalno reaguje na podizanja optužnica protiv bošnjačkih ratnih komadanata, tako što ih uvijek brani i negira bilo kakve zločine počinjene na drugim narodima u BiH.

Ovoj organizaciji nije prvi put da reaguje na dešavanja u Crnoj Gori.

Prije dvije godine kritikovali su pop pjevača Dina Merlina zbog toga što je pjevao na obilježavanju decenije nezavisnosti Crne Gore - pod crnogorskom zastavom.

U javnom pismu su kao mjesto događaja naveli “Cetinje, Karadag” (Karadag - Crna Gora na turskom jeziku), a naslov je bio “Kad Dino Merlin zavrti sa crnogorskom zastavom, sa tri krsta i za tri prsta”. U tekstu su crnogorsku državnu zastavu nazvali “krvavom i zločinačkom”.

“Dino Merlin nije našao za shodno da se posavjetuje sa svojim sunarodnicima kakva su to prava Bošnjaka u privatnoj prćiji ratnog zločinca i vođe kartela Mila Đukanovića”, navedeno je, između ostalog, u pismu BANU.

Kritikovali su i rukovodstvo Bošnjačke stranke i druge Bošnjake u Vladi “zločinca Mila Đukanovića”, navodeći da na vrijeđanje Bošnjaka “šute ili da se pođahkad glasnu, ali samo kada je sve odrađeno”.

Bonus video: