Slalom brodovima zbog nepropisno usidrenih

Vlasnici brodova ne plaćaju ništa za korišćenje zvaničnih i nelegalnih sidrišta, a mnogi zagađuju more
5 komentar(a)
Tivatski zaliv, Foto: Siniša Luković
Tivatski zaliv, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.07.2016. 18:31h

Mnogo jahti svakodnevno je nepropisno usidreno u Tivatskom zalivu, nasred plovnog puta prema gradskom pristaništu Pine i lučici Kalimanj.

Posade nekoliko turističkih i izletničkih brodova koje svakog jutra isplovljavaju sa Pina sa stotinama putnika, često su prinuđene na nesvakidašnje manevre i “slalom“ vožnju između brojnih stranih jahti usidrenih na samo 50-ak metara od pristaništa. Sve dodatno komplikuju brojni manji brzi čamci - tenderi sa jahti, koji stalno voze između ukotvljenih brodova i obale. Vlasnici brodova ne plaćaju ništa za korišćenje zvaničnih i nelegalnih sidrišta, a većina kanalizacionih voda sa njih, pogotovo u slučaju manjih jahti, ide direktno u more. Nijesu rijetki slučajevi da ljudi sa usidrenih jahti, pod okriljem mraka, u more bacaju i svakakav otpad.

Takve slučajeve zagađenja u nekoliko navrata u proteklom periodu i zvanično je evidentirala Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor.

Inspekcija, međutim, nije mogla da precizno identifikuje počinioce.

Lučkoj kapetaniji dodatno “ruke vezuje“ to što koordinate zvaničnih sidrišta u Tivatskom zalivu nisu precizno određene i unesene u pomorske karte, pa inspektori mogu samo da povremeno “potjeraju“ jahte koje su se ukotvile bukvalno nasred plovnog puta. Usidrene jahte od kojih grad Tivat nema nikakve koristi pričinjavaju i dodatan posao tivatskim komunalcima, jer posade na obalu iznose gomile smeća. Vreće sa otpadom ostavljaju uz kontejnerske stanice Komunalnog preduzeća, pa ispada da bogati jahtaši odlaganje smeća koje se dodatno naplaćuje u svakoj marini, na divljim sidrištima u Tivatskom zalivu dobijaju besplatno.

Troškove “pokriva“ Opština koja Komunalnom plaća pražnjenje kontejnera na javnim gradskim površinama.

Bonus video: