Slika Svetog Stefana u kosmosu

"Oleg Valerijevič Kotov je veliki čovjek koji se rijetko danas srijeće i koji tako nesebično voli Crnu Goru”, kaže Željko Niklanović
265 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2014. 18:42h

Slika Svetog Stefana, samoukog slikara i poznatog paštrovskog ugostitelja Željka Niklanovića, mogla bi ući u istoriju kao prvo umjetničko djelo, makar sa ovih prostora, koje se našlo u svemiru.

Istovremeno, to je priča o ljubavi čuvenog ruskog kosmonauta Olega Valerijeviča Kotova prema Crnoj Gori. Željko, jedan od članova poznate ugostiteljske porodice Niklanović, vlasnik restorana i hotela “Paštrovića dvori” u Blizikućama kod Budve, već nekoliko godina je prijatelj sa Kotovim.

Ipak, teško je mogao zamisliti da će slika na kojoj je on dao svoje viđenje Grad-hotela Sveti Stefan i poklonio je Olegu, u pravom smislu te riječi obići zemaljsku kuglu.

“Moja slika je otišla u vasionu i to je u istoriji prvi put da se neko umjetničko djelo nađe nebu pod oblake“, priča Željko za “Vijesti” o iskrenom prijateljstvu sa Olegom i njegovom porodciom.

“On je čak i na svemirsku stanicu nosio crnogorsku zastavu. A mi o tome ništa ne znamo"

“Od tada je stalni moj gost. Kada god je u Budvi i Crnoj Gori dolazi u “Paštrovića dvore”. Prije desetak dana me je iznenadio fotografijom, na kojoj se vodi moja slika u svemirskoj stanici, a iza nje obrisi naše planete. Zaista veličanstveno. Ja sam tu sliku sa motivom Svetog Stefana naslikao prošle godine. Prije nego što je pošao na ovaj let poklonio sam je njegovoj supruzi, koja je bila u Budvi. Uz to, poklonio sam mu i ikonu Svetog Vasilija Ostroškog iz manastira Ostrog, koje mu je ona odnijela. Nijesam ni slutio da će on i ikonu i sliku ponijeti sa sobom u kosmos”, ispričao je Željko Niklanović.

Najpoznatiji ruski astronaut isporobava opremu prije leta u kosmos

On ističe da se, nažalost, malo govori o Kotovu, kao jednom od ljudi koji je puno uradio na promociji Crne Gore.

“On je čak i na svemirsku stanicu nosio crnogorsku zastavu. A mi o tome ništa ne znamo. Jednostavno, riječ je o velikom čovjeku koji se rijetko danas srijeće i koji tako nesebično voli Crnu Goru”, naglašava Željko.

Da mu je likovna umjetnost veoma bliska Željko potvrđuje i time što je prve slikarske pokrete naučio od jednog od najvećih majstora tog zanata.

"Ja sam samouki slikar i sve moje slike koje naslikam poklanjam. Dok sam bio dijete, naš komšija je bio Milo Milunović, čuveni slikar, koji me je načio da slikam. Od tada ne prestajem”, kaže Željko Niklanović.

Blizikuće iz svemira fotografisao

Željko stalno ponavlja da je Oleg Kotov veliki poštovalac i zaljubljenik u crnu Goru.

"Ali Oleg me je još više oduševio time što je, osim ove fotografije, na kojoj se vidi da je moja slika u svemiru, napravio i fotografiju Crne Gore i moga sela Blizikuće. I tu fotografiju mi je donio. On je trenutno u Crnoj Gori na odmoru. Prošle sedmice mi je donio ove fotografije. Dok je bio na svemirksoj stanici razgovarali smo preko skajpa. Bio je na svemirskoj stanici, gdje je proveo punih pola godina, a u timu su bili j oš jedan ruski kosmonaut, dva američka i po jedan Italijan i Frncuz”, priča Željko sa osmjehom.

Majstor svemirskog tanga, doktor medicine i ratni pilot

Kotov je rođen četiri godine nakon istorijskog, prvog leta u svemir koji je izveo Jurij Gagarin. Postao je slavan po svemirskom tangu, šetnji van međunarodne svemirske stanice (ICC), ali i ručnim upravljanjem posljednjim kilometrom leta svemirske letjelice “Progres M-05M” do ICC nakon što je bila promašila odredište.

Kotov je upotrebom telerobotskog sistema spajanja (TORU) preuzeo kontrolu nad letjelicom i naveo je na uspješno pristajanje na ICC.

Kotov snimljen prije nego što je otišao na prvi let u kosmos

Ruski kontrolni centar je najavio da je tako možda postavljen novi rekord. Kotov je doktor medicine i pilot ratnih supersonika.

On je sa kolegom iz Japana Soići Nogučijem i Timoti Krimerom iz SAD-a bio član posade ruskog broda “Sojuz” koji je prije pet godina uspješno pristao na svemirsku stanicu na visini od 340 kilometara iznad Rio de Žaneira.

Na poslednjem letu bio je član tima drugog leta u svemir “Sojuz/TMA”. Bio je i ruski predstavnik u NASA “Johnson Space centru” u Hjustonu.

Bonus video: