Slovaci grade mini elektranu na izvorištu Raštak

Lipka je napomenuo da je za izgradnju male hidroelektrane potrebno pet godina, a za veće čak do deset godina i da svaki investitor vaga gdje će uložiti novac. Zbog toga kaže on treba imati strpljenja
52 pregleda 0 komentar(a)
František Lipka, Darko Brajušković, Foto: Dragana Šćepanović
František Lipka, Darko Brajušković, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 15.11.2011. 17:04h

Slovački i kolašinski privrednici će u narednom periodu sigurno sarađivati i to u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i drvoprerade. To je konstatovano juče nakon razgovora delegacije iz Slovačke, koju je predvodio ambasador te zemlje František Lipka sa predsjednikom Opštine Darkom Brajuškovićem i njegovim saradnicima.

Lipka je govoreći o budućoj saradnji kazao da je prepoznao spremnost lokalne uprave da stvori dobre uslove za strane investitore.

“U našoj delegaciji su predstavnici preduzeća za proizvodnju električne energije, drvoprerade, ali i oni koji se bave informacionim tehnologijama. U narednom periodu trebalo bi da grupa naših eksperata precizira detalje te saradnje, nakon što smo se uvjerili da u kolašinskoj, kao i u još nekim opštinama, postoje potencijali za to”, rekao je Lipka.

On je odgovarajući na pitanje “Vijesti” koliko još treba da sačekamo da bi se vidjeli prvi rezultati dugogodišnjih planova o gradnji hidroelektrana na području kolašinske opštine, kazao da treba imati strpljenja.

“Energetika je oblast vrlo složena i komplikovana. Za izgradnju male hidroelektrane potrebno je pet godina, a za veće objekte te vrste čak do deset godina. To je komplikovan proces sa velikim ulaganjima, a svaki investitor vaga gdje će uložiti novac. Zbog toga treba imati strpljenja”, odgovorio je Lipka, podsjećajući da je slovačkim novcem na području te kolašinske opštine već počela izgradnja jedne mini elektrane u selu Raška, na izvorištu Raštak, po čemu je i dobila ime.

On je dodao da će saradnja Crne Gore i Slovačeke imati još jednu „korisnu dimenziju“, jer je ta zemlja od 2004. godine u Evropskoj uniji, pa će svojim iskustvom moći da pomogne.

Brajušković je potencijalnim investitorima iz Slovačke, obećao podršku Opštine.

“Naš motiv je da se potencijali opštine stave u funkciju, za stvaranje boljih uslova za ljude koji ovdje žive. Iz tih razloga sa nivoa lokalne uprave izrazili smo spremnost da ne budemo nikakva prepreka realizaciji nijednog konkretnog projekta, koji je u skladu sa zakonskim normama. U Opštini će investitori nailaziti samo na podršku”, rekao je Brajušković.

Bonus video: