Slovenci se žale zbog tendera za rasvjetu: Opstrukcija ili probijanje roka?

Ponude su otvorene u četvrtak, a predstavniku Lumenije nije dozvoljeno, kako tvrde Slovenci, da učestvuje jer je navodno zakasnio
87 pregleda 7 komentar(a)
rasvjeta, Zagorič, Foto: Arhiva "Vijesti"
rasvjeta, Zagorič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.02.2017. 20:38h

Predstavnici kompanije Lumenia doo iz Slovenije tvrde da su nezakonito spriječeni da učestvuju na tenderu podgoričkog lokalnog preduzeća Komunalne usluge, za radove na rekonstrukciji javne rasvjete u glavnom gradu, nabavci i ugradnji novih LED svjetiljki, procijenjene vrijednosti 6,75 miliona eura.

Tender je objavljen 16. decembra prošle godine, a ponude su otvorene u četvrtak u 13 sati.

Slovenci tvrde da je naručilac nabavke prekršio odredbu Zakona o javnim nabavkama (ZJN) i uskratio im njihova zakonska prava, jer je morao da izmijeni tendersku dokumentaciju i prolongira rok otvaranja ponuda, nakon podnijete žalbe, minimum osam dana.

Ponude su otvorene u četvrtak, a predstavniku Lumenije nije dozvoljeno, kako tvrde Slovenci, da učestvuje jer je navodno zakasnio.

“Ovim je počinjeno pravno nasilje nad našom kompanijom i zakonima Crne Gore. Kako je Crna Gora zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, očekivali smo da se vladavina prava, kao jedan osnovnih načela, poštuju i u Crnoj Gori”, rekli su iz Lumenije.

Najavili su da će o ovom slučaju, biti obaviještena Delegacija EU u Crnoj Gori i ambasador Sloveniju, “s obzirom na to da ovo nije prvi slučaj kada je kompanija, usljed nepoštovanja važećih zakona direktno oštećena”.

Predsjednik Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Dragutin Đeković, kazao je “Vijestima” da je kompanija Lumenia ponudu predala nakon isteka preciziranog roka za predaju.

“Rok za predaju ponuda bio je 23. februar u 12 sati, kao što je definisano u izmjenama br. 3 tenderske dokumentacije objavljenih na portalu Uprave za javne nabavke. Predstavnik Lumenije je njihovu ponudu predao u 12.24 što se lako može utvrditi potvrdom prijema na arhivi preduzeća na kojoj je potpis ovlaštenog predstavnika kompanije Lumenija koji je tom prilikom uredno legitimisan”, naveo je Đeković.

Komisija je utvrdila činjenično stanje i dbacila ponudu Lumenije kao neblagovremenu.

“Ponuda naravno nije ni otvarana, niti razmatrana. Vrijeme predaje je precizno utvrđeno i čitav proces je snimljen sigurnosnim kamerama tako da je jednostavno moguće utvrditi netačnost navoda da kompaniji Lumenia nije dozvoljeno da predaju ponudu”, zaključio je Đeković.

Četiri ponuđača, predviđena ugradnja 10.750 svjetiljki

Đeković je kazao da su na tenderu ponude dostavila četiri ponuđača. Ponude su predale firme Cemdag i Televex doo, kao i dva konzorcijuma - U Light KFT i LaCollina i Nova energija.

Ponuda Cemdaga je iznosila 5.277.372 eura, Televexa 5.722.573 eura, U Light KFT i LaColline 5.803.778 eura, a Nove energije 4.897.997 eura. Tenderom je predviđeno da ponuđač o svom trošku obezbijedi i ugradi 10.750 visokoštedljivih kvalitetnih LED svjetiljki. “Ugradnjom, odnosno zamjenom postojećih starih lampi, Grad planira da moderniziju javnu rasvjetu na prigradskom i seoskom području i ostvari uštedu električne energije od preko 80 odsto“, istakao je Đeković. Iz te uštede, Glavni grad bi u 144 jednake rate isplaćivao vrijednost radova.

Bonus video: