Slušaju kako se zemlja obrušava. Strahuju da će im odnijeti kuću

Klizište je nastalo krajem februara, početkom marta usljed otapanja velikih količina snijega, što je prouzrokovalo pukotine i kretanje kompletnog zemljišta
89 pregleda 0 komentar(a)
Kuća dautovića, Foto: Aida Sadiković
Kuća dautovića, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 12.03.2012. 20:31h

Kada kola krenu niz brdo teško ih je zaustaviti, a da je tako uvjerio se i Ruždija Dautović koji već drugi put za godinu dana ostaje bez krova nad glavom.

Njegova sedmočlana porodica je lani praktično ostala na ulici kada je požar za kratko vrijeme „progutao“ sve što su decenijama stvarali.

Familija koja živi od 170 eura socijale se tada preselila u štalu u kojoj su življeli do jeseni kada su se uselili u stančić pod pločom, koji su sagradili zahvaljujući akciji koju su sproveli Rožajci.

Život sedmočlane porodice ovih dana je ponovo ugrožen jer novom domu prijeti klizište. Ukoliko se hitno ne isele, svakog trenutka bi mogli biti zatrpani.

"Najgore je noću. Budimo se i slušamo zemlju i kamenje kako se obrušavaju, pripravni da, ukoliko osjetimo veći potres, bježimo glavom bez obzira", rekao je Rudždija.

Treba mu sanacija klizišta

Kuću u Ulici Mustafe Pećanina je prije nekoliko dana obišla i Opštinska komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koja je preporučila hitno iseljenje.

"Konstatovali su da dalje korišćenje kuće za stanovanje predstavlja veliki rizik i predložili da se hitno iselimo. Kako svaki naredni trenutak života u toj kući može biti fatalan za moju porodicu, obratio sam se lokalnim vlastima i Centru za socijalni rad u kojem su mi rekli da nađem stan a da će mi oni plaćati zakup. Međutim, ne mogu da pronađem stan jer stanodavci ne žele višečlanu porodicu kakva je moja. Ne znam šta da radim i kako da sačuvam porodicu", rekao je Dautović.

Klizište prijeti i drugim domovima, ali je moja kuća najugroženija.

Klizište je nastalo krajem februara, početkom marta usljed otapanja velikih količina snijega, što je prouzrokovalo pukotine i kretanje kompletnog zemljišta.

"Klizište prijeti i drugim domovima, ali je moja kuća najugroženija. Upravo kada smo pomislili da smo se ponovo skućili i riješili probleme sa kojima smo bili suočeni posljednjih godinu dana, opet smo se našli u praktično bezizlaznoj situaciji. Znam da je život nekome majka a nekome maćeha, ali je ovo, zaista, previše", rekao je Dautović.

Bonus video: