Služba zaštite i spasavanja PG: Manje intervencija gašenja požara, više potraga za nestalima

Kako je pojasnio komandir Službe zaštite i spasavanja Goran Janković ove godine u ljetnjoj sezoni su imali ukupno 919 intervencija na požarima, a prošle 1.533
556 pregleda 1 komentar(a)
Sa presa Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Sa presa Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić

Služba zaštite i spasavanja Glavnog grada Podgorica tokom ovogodišnje ljetnje sezone požara, imala je mnogo manje intervencija na gašenju požara, ali dosta više potraga za nestalim licima i intervencija na vozilima u odnosu na 2018. godinu.

Kako je pojasnio komandir Službe zaštite i spasavanja Goran Janković ove godine u ljetnjoj sezoni su imali ukupno 919 intervencija na požarima, a prošle 1.533.

“Ukupan broj intervencija ove godine je 1.474, a prošle godine smo imali 2.322. Imali smo veći broj potraga za nestalim licima ukupno 15, od kojih je većina za izgubljenim turistima na području Komova, Kučkih planina, na području Skadarskog jezera. To je očigledno posljedica toga što je Podgorica postala privlačna destinacija za turiste. Prošle godine smo imali dvije potrage za nestalim licima”, kazao je Janković.

On je rekao da će u narednom periodu u saradnji sa Turističkom organizacijom da rade na tome da se turisti upozore da ne skreću sa markiranih staza, da se pridržavaju uputstava.

“U odnosu na prošlu godinu, kada smo imali 21, ove ljetnje sezone imali smo 41 intervnciju na požarima na saobraćajnim sredstvima. To je nešto na što ne možemo da utičemo”, rekao je Janković.

On je istakao da su posebno ponosni na činjenicu da ove godine nijesu imali nijedan požar velikih razmjera.

To je objasnio povoljnim vremenskim prilikama, kao i brojnim preventivnim aktivnostima u toku predsezone i sezone, koje su značajno uticale na smanjenje broja požara.

“Od preventivnih aktivnosti naveo bih da smo ukazivali subjektima na njihove obaveze, osmatrali teren upotrebom letjelice – drona. Na osnovu toga podnijeli smo pet krivičnih prijava nadležnima protiv lica, koja su svojim djelovanjem izazvala opštu opasnost. Osim toga, podnijeli smo i jednu prijavu zbog lažne prijave”, naglasio je Janković.

Bonus video: