Službena putovanja i razgovore građani platili 7 miliona - Vijesti.me
za osam mjeseci

Službena putovanja i razgovore građani platili 7 miliona

Za plaćanje službenih telefona u prvih osam mjeseci na nivou svih budžetskih jedinica potrošeno je 2.075.118 eura

Za telefonske račune, država je za prvih osam mjeseci 2011. godine platila preko dva miliona eura, a gotovo četiri i po miliona na službena putovanja.

Tih šest i po miliona eura, platili su poreski obveznici.

Osim tih izdataka, Vlada je odobrila, a građani platili oko milion eura za kupovinu 38 automobila ove godine.
Uprkos tome što je više puta saopšteno da izvršna vlast vodi restriktivnu politiku štednje, uslovljenu brigom o efektima krize, javni funkcioneri, državni službenici i namještenici potrošili su priličnu sumu novca i na gorivo “o državnom trošku”, ali podatak o tačnom iznosu “Vijestima” nije saopšten jer se, kako je objašnjeno, “gorivo računa kao dio stvake za energiju koja obuhvata izdatke za grijanje, struju, lož ulje i slično, te se ne može dobiti tačan podatak koji se odnosi samo na pojedinačne izdatke”.

“Za plaćanje službenih telefona u prvih osam mjeseci na nivou svih budžetskih jedinica potrošeno je 2.075.118 eura, na dnevnice za putovanja u zemlji i inostranstvu 4.371.705, a za reprezentaciju 633.938 eura”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

U tom Vladinom resoru nijesu precizirali koliko para pojedinačno je koja institucija dala za telefonske račune i putovanja, niti koliko uopšte telefonskih aparata ima na nivou 25 državnih institucija.

Osim tih izdataka, Vlada je odobrila, a građani platili oko milion eura za kupovinu 38 automobila ove godine.

Džip za Dinošu 53 hiljade

Najviše para, potrošilo je Ministarstvo za ljudska prava, kupovinom Mercedesovog džipa za potrebe šefa tog resora Ferhata Dinoše.

Džip je plaćen 53.000 eura.

“Ministarstvo finansija daje samo saglasnost za sprovođenje nabavke”, kazali su u tom Vladinom resoru.
“Ministarstvo za ljudska prava je obrazložilo nužnost nabavke vozila po principu 'staro za novo' za potrebe ministra, a sredstva su bila predviđena budžetom tog ministarstva”, pojašnjeno je ranije iz Ministarstva finansija.

Vlada, kako je ranije saopšteno, nema podatke koji tipovi automobila su kupljeni, jer je “izbor u nadležnosti pojedinačnog ministarstva”.

“Ministarstvo finansija daje samo saglasnost za sprovođenje nabavke”, kazali su u tom Vladinom resoru.

Ove godine, prema zvaničnom Vladinom dokumentu, najviše vozila je kupljeno za potrebe Uprave policije (14), i za njih je izdvojeno oko 425.000 eura. Slijede ministarstva odbrane i kulture (po šest), za 222.000 odnosno 115.000 eura, pa onda sudstvo (4) u ukupnoj sumi od preko 60 hiljada eura.

To nije jedini kontingent kupljenih službenih automobila. Tokom prošle godine, kupljeno je 45 vozila, takođe za sumu od milion eura.