Služi li opštinski budžet samo za plate?

Vuksanovićeva tvrdi da aktuelna kolašinska vlast ugrožava prethodno postignute rezultate konsolidacije lokalnih finansija
2954 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Odbornica Socijaledmokratske partije (SDP) i bivša predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović zatražila je od premijera Duška Markovića i ministra za finansije Darka Radunovića da „preduzmu neophodne radnje i spriječe nezakonitosti lokalne vlasti“.

Ona upozorava da Kolašinu zbog postupanja vladajuće koalicije, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Grupa građana (GG) i Socijaldemokrate (SD), prijeti vraćanje na stanje prije 2014. godine kada je opštinski račun bio godinama u blokadi, a lokalna uprava, kako kaže, pred stanjem bankrota.

U pismu, koje je poslala na adrese premijera i ministra, Vuksanovićeva tvrdi da aktuelna kolašinska vlast ugrožava prethodno postignute rezultate konsolidacije lokalnih finansija.

„Povećan je broj organa lokalne uprave, pa samim tim i broj starješina. Cijeli starješinski kadar je u v. d. stanju, čak i nakon isteka roka koji je zakonom određen. Vrši se zapošljavanje po ugovoru o djelu, uprkos zabrani utvrđenoj Planom optimizacije javne uprave Vlade. Sistematizovana su nova radna mjesta u lokalnoj upravi i kadrovskim planom za ovu godinu planirano zapošljavanje 30 novih namještenika i službenika, uprkos ugovorom sa Ministarstvom finansija preuzetoj obavezi da se neće vršiti nova zapošljavanja”, piše bivša predsjednica Opštine.

Prema njenim riječima, lokalna vlast obavlja i planira nova zapošljavanja u javnim preduzećima, a uvećane su i zarade mimo zakonskog osnova.

Ona podsjeća da se ugovorom koji je u oktobru 2015. godine zaključen između opštine Kolašin i Ministarstva finansija, lokalna uprava obavezala da neće vršiti zapošljavanje novih službenika i namještenika u opštinskim organima i javnim ustanovama i preduzećima.

Vuksanovićeva tvrdi da potezi kolašinske vladajuće koalicije ugrožavaju prethodno postignute rezultate na konsolidaciji javnih finansija. U periodu od 2015. do 2017. godine, podsjeća ona, dug od 5,7 miliona eura reprogramiran je na 15 godina. Preostali iznos od 1,3 miliona reprogramiran je jednu, odnosno dvije, a dug za poreze i doprinose na 20 godina.

„Broj zaposlenih, ukupno u javnom sektoru, smanjen je sa 236 na 140. Gospodine Markoviću, nadam se da ste saglasni da budžet opštine ne postoji samo za obezbjeđivanje plata zaposlenim u lokalnoj upravi. Budžet opštine Kolašin u periodu od 2007. do 2014. godine skoro da je samo za to služio. U jednom periodu 2009. godine na platnim spiskovima javnog sektora opštine Kolašin bilo je 308 zaposlenih... Na odgovornost zbog takvog stanja nijesu pozvani ni lokalna vlast ni državni organi koji su propustili da izvrše nadzornu ulogu”, podsjeća premijera i ministra odbornica SDP-a.

Markovića i Radunovića je obavijestila i da se obratila Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Odbornici opozicije su se još sredinom februara obratili Ministarstvu javne uprave i Upravnoj inspekciji inicijativom za vanredni inspekcijski nadzor zbog utvrđivanja činjenica i sprečavanja nedozvoljenih i nezakonitih radnji lokalne vlasti. Odgovor tog ministrastva, kaže Vuksanovićeva, sve do sada je izostao.

„S obzirom na to da Ministarstvo javne uprave nije postupilo po inicijativi te da lokalna uprava ne ispunjava svoju obavezu da te ugovore objavi na zvaničnom sajtu, ne možemo Vam dati podatke koliko je sklopljeno ugovora o djelu i koliko je potrošeno sredstava po tom osnovu. Na taj način onemogućeno je opozicionim subjektima da obavljaju kontrolnu ulogu u vršenju vlasti, čime bi spriječili ili bar umanjili štetna postupanja lokalne vlast“, napisala je Vuksanovićeva.

Bonus video: