SMATSA: Sindikat uzbunjuje javnost pred početak pregovora o kolektivnom ugovoru

"Snažno osuđujemo neprecizno i zlonamjerno uzbunjivanje javnosti od strane dijela Sindikata", poručuju iz Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore
2434 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vazdušni saobraćaj u nadležnosti Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) odvija se bezbjedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima, saopštili su iz SMATSA, u reagovanju na ranije saopštenje Sindikata kontrole letjenja.

Iz Sindikata su ranije saopštili da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letjenja, što, kako su naveli, može da ugrozi bezbjednost tog vazdušnog prostora.

"Nije bilo prekida u pružanju naših usluga korisnicima i ovim putem snažno osuđujemo neprecizno i zlonamjerno uzbunjivanje javnosti od strane dijela Sindikata Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore do kojeg je došlo, slučajno ili ne, nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata. Sigurni smo da velika većina članova sindikata nije upoznata sa saopštenjem sindikata, niti bi se složila s iznijetim konstatacijama u vezi sa bezbjednošću vazdušnog saobraćaja, kao i načinom uzbunjivanja javnosti", navodi se u saopštenju SMATSA.

Istakli su da trenutni kolektivni ugovor sa kontrolorima letenja ističe 30. januara 2020. godine.

"Menadžment Kontrole letenja Srbije i Crne Gore održao je dva sastanka sa Sindikatom kontrole letenja na kojima se otvoreno i u pozitivnom kontekstu pričalo o temama koje će biti predmet pregovaranja, kao i o svim otvorenim pitanjima u vezi sa statusom i standardom kontrolora letenja. Shodno tome, menadžment je uputio poziv sindikatima da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici oba reprezentativna sindikata (SKL i NSKL)", navodi s eu saopštenju.

Spisak sa imenima članova odbora je, kako navode, dostavljen 29. novembra, nakon čega je poslodavac zakazao početak pregovora za 12. decembar.

Menadžment SMATSA je, poručuju, spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima.

"Međutim, ono što ne možemo dozvoliti, ono što nam profesionalna etika i na kraju zakon ne dozvoljavaju, je da podlegnemo javnim, preuranjenim i neodmerenim pritiscima pre nego što su bilo kakvi pregovori započeli. Još jednom naglašavamo da se kontrola vazdušnog saobraćaja iznad Republike Srbije i Crne Gore odvija bezbjedno, i da je SMATSA pod stalnim nadzorom Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, a na teritoriji Crne Gore pod nadzorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore. Direktni korisnici naših usluga, avio prevozioci i njihovi putnici mogu biti uvjereni da je po srijedi neosnovano uzbunjivanje javnosti radi stvaranja pritiska pred početak sindikalnih pregovora i da to nikako nije odraz stvarnog stanja", zaključuje se u saopštenju SMATSA.

Bonus video: