Smeće na pet kilometara od NP "Skadarsko jezero": Dobro došli!

Iz NP Skadarsko jezero objasnili su da se deponija sa slike nalazi na pet kilometara od ulaza u park, odnosno, ne nalazi se u njegovim granicama
92 pregleda 0 komentar(a)
Smeće Skadarsko jezero, Foto: Čitalac reporter
Smeće Skadarsko jezero, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 06.09.2011. 08:02h

Ogromna količina otpada na putu između Petrovca i Virpazara ne predstavlja dobru reklamu za Nacionalni park Skadarsko jezero, čija se tabla nalazi na svega nekoliko metara od spontane deponije.

Na fotografiji koju je “Vijestima" poslao jedan od čitalaca vidi se da, pored kesa sa smećem, građani van kontejnera odlažu plastične kante, bidone, ali i djelove namještaja i tepihe.

"Ogromne naslage smeća iz dana u dan se uvećavaju, smrad koji se širi sa deponije je nesnošljiv, a turisti i građani koji prolaze tim putem pitaju se kakav je to ulaz u Nacionalni park u kojem deponija pored magistralnog puta pravi dobrodošlicu", prokomentarisao je čitalac.

Prema njegovim riječima fotografija je nastala u ponedjeljak ujutru, ali je jasno da otpad mjesecima na tom mjestu nije čišćen.

Vidi se da je iz domaćinstava

Iz NP Skadarsko jezero objasnili su da se deponija sa slike nalazi na pet kilometara od ulaza u park, odnosno, ne nalazi se u njegovim granicama.

"Na fotografiji se jasno može uočiti da otpad potiče iz lokalnih domaćinstava i da se radi o ostacima građevinskog materijala i njihove ambalaže koji je najvjerovatnije korišćen u renorviranju neke od lokalnih kuća", kazao je 'Vijestima" direktor NP Skadarsko jezero Zoran Mrdak.

U proteklih nekoliko godina iz nacionalnih parkova u više navrata obavještavali su nadležne inspekcije o otpadu

On je dodao da će o stanju lokacije na kojoj je nastala deponija obavijestiti Javno komunalno preduzeće Bar, koje je odgovorno u ovom slučaju.

Mrdak je objasnio i da je NP u više navrata pravio evidenciju o spontanim deponijama u zahvatu zaštićenog prostora i da su mnoge od njih sanirane.

"Međutim, evidentan je problem da nesavjesni pojedinci odlažu otpad iz svojih domaćinstava, kao i građevinski materijal na neprimjerenim mjestima i da i danas unutar granica ovog zaštićenog područja imamo desetine manjih i većih spontanih deponija", kazao je Mrdak.

Kako je on kazao u proteklih nekoliko godina iz nacionalnih parkova u više navrata obavještavali su nadležne inspekcije o otpadu koji je lagerovan unutar granica parka, od strane NN lica.

Ipak, povratne informacije o tome da li su počinioci otkriveni i kažnjeni nijesu dobili.

Bonus video: