Smeta im buka, ili bi da komšiji „crkne krava”

Nadležni su utvrdili da je Klikovac uređaj postavio nelegalno i naložili uklanjanje
556 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 20:18h

Stanari zgrade na Bulevaru Mitra Bakića u Podgorici tvrde da im smeta buka koju proizvodi uređaj za grijanje i hlađenje komšije Đorđija Klikovca.

Desetak njih zatražilo je pomoć i u Komunalnoj policiji, koja je naložila Klikovcu da ukloni “spoljnu jedinicu” uređaja sa fasade zgrade.

Inspektori su skinuli uređaj nakon što je vlasnik to odbio da učini, a Klikovac ga je potom montirao na svom balkonu.

Klikovac tvrdi da je riječ o “najmodernijoj tehnologiji” i da nije prekršio nijedan zakon, što su utrdili i stručnjaci, već da je sve djelo “ljubomornog komšije”.

Istakao je da nikada nije dobio rješenje za uklanjane uređaja i da ga je Komunalna inspekcija uklonila bez njegovog znanja i prisustva, zbog čega ih je i tužio.

Klikovac tvrdi da je riječ o “najmodernijoj tehnologiji” i da nije prekršio nijedan zakon, što su utrdili i stručnjaci, već da je sve djelo “ljubomornog komšije”

“Ta spoljna jedinica mi je na vandalski način nasilno uklonjena, zato što nemam dozvolu nadležnih organa za ugrađivanje, jer narušava izgled fasade. Na svakoj zgradi u Podgorici nalazi se po pedesetak klima-uređaja i još nijesam čuo da je neko tražio dozvolu za njeno ugrađivanje. Sa ovim ću ići na sud, s obzirom na to da je uređaj njegovim nasilnim skidanjem oštećen i to dok nijesam bio kod kuće. Sad sam je makao sa fasade i ugradio na balkon, nije se rodio taj koji će je maći odatle”, kazao je Klikovac.

Stanko Marković, čiji stan je na spratu niže, tvrdi, međutim, da uređaj proizvodi veliku buku, što smeta stanarima.

Istakao je da ga je Klikovac, po nalogu inspekcije, premještao nekoliko puta.

“Prije neki dan samoinicijativno je, uprkos rješenju inspekcije, ugradio taj uređaj na svom balkonu”, kazao je Marković koji stan iznajmljuje podstanarima.

Prema rješenju Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine, u koje su “Vijesti” imale uvid, Klikovcu je naređeno da ukloni nezakonito postavljeni uređaj, jer je “postavio uređaj za podno grijanje na spoljnjem dijelu ograde balkona svog stana... čime je izvršio promjene na fasadi stambene zgrade, a bez odobrenja nadležnog organa lokalne samouprave”.

Marković tvrdi da su se stanari žalili Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora, Inspekciji za stanovanje i Sekretarijatu za stambeno-komunalne poslove i da su svi donijeli rješenje da je Klikovac nelegalno postavio uređaj.

Stručnjaci utvrdili da je u normali

Rezultati Instituta “Sigurnost”, koji se, između ostalog, bavi mjerenjem buke u životnoj sredini, pokazuju da je buka u propisanim granicama i da ne ugrožava životnu sredinu.

“Rad opisivanog uređaja za hlađenje i grijanje... ne dovodi do prekoračenja propisanog vrijednosti buke”, piše u analizi.

Klikovac tvrdi da je bio prinuđen da plati stručnjake, jer nije mogao da vjeruje da uređaj proizvodu toliku buku.

“Tri noći su stručnjaci dolazili i iz moje sobe, uz koju je postavljen uređaj, slušali i mjerili buku... Prvom bi meni trebalo da smeta taj uređaj, a tek onda njima. Niko od komšija nije pristao da se i iz njihovih stanova uradi analiza”, kazao je Klikovac.

Galerija

Bonus video: