Smjene u podgoričkoj policiji: Smijenjeni načelnik ostao šef

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti” iz policije, Živković je u podgoričkoj policiji radio paralelno kao načelnik i kao šef kriminalistike
281 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 20:21h

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Branislav Živković i njegov zamjenik Jovica Rečević smijenjeni su juče odlukom direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

Na njihova mjesta imenovani su novi načelnik Vojislav Dragović, dosadašnji komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i dugogodišnji načelnik CB Herceg Novi, dok će njegov zamjenik i novi rukovodilac Odjeljenja bebjednosti Podgorica biti Ivan Raičević dosadašnji komandir stanice policije u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti” iz policije, Živković je u podgoričkoj policiji radio paralelno kao načelnik i kao šef kriminalistike. Odlukom Stojanovića ostao je bez funkcije načelnika, ali ne i bez finkcije šefa kriminalistike.

Sa druge strane, Rečević će, prema istim informacijama, prvo otići na odmor nakon kojeg će naknadno biti odlučeno gdje će biti raspoređen, shodno potrebama službe.

Izvor „Vijesti” iz policije kazao je da su šefovi podgoričke policije smijenjeni prema komandnoj odgovornosti.

„Smatrao sam neophodnim da reagujem budući da vjerujem da je bilo propusta odgovornih policijskih službenika u odgovornosti poslova i zadataka i njihovog izvršavanja na terenu, kada su u pitanju slučajevi paljenja vozila ND 'Vijesti' i incident u Urgentnom centru KCCG”, rekao je Stojanović.

Direktor policije se izvinio osoblju Urgentnog bloka i Kliničkog centra, kao i građanima koji su te večeri bili u Urgentnom bloku zbog neadekvatnog reagovanja policijskih službenika koji su pozvani na intervenciju.

Incident u Urgentom centru dogodio se 15. februara kada su članovi samozvanog „zagoričkog klana” gotovo tri sata maltretirali medicinsko osoblje.

Inicirano je i pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika koji je bio dežurni starješina u CB kada je zapaljeno službeno vozilo „Vijesti”, zbog propusta koji su, kako je rekao Stojanović, doveli do uništenja pokretne imovine ND „Vijesti”.

Protiv policijskih službenika Veska Vračara i Miloša Sekulića zbog propusta na obezbjeđenju vozila ND „Vijesti” koje je zapaljeno u noći između 12. i 13. februara je već pokrenut disciplinski postupak i oni će biti suspendovani do njegovog okončanja.

„Želim da sa pozicije direktora Uprave policije jasno i nedvosmisleno saopštim da će svi budući propusti starješina i policijskih službenika u izvršenju povjerenih poslova i zadataka i neizvršavanje obaveza koje proističu iz policijske funkcije, biti bez odlaganja i adekvatno sankcionisana”, najavio je Stojanović.

Dodao je da smatra da su posljednji kriminalni događaji u Podgorici uticali na izgrađeno povjerenje koje policija uživa kod građana.

„Uvjeren sam, međutim, da će Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim institucijama, doprinijeti postizanju još boljih rezultata i održavanju bezbjednosnog ambijenta za život naših građana”, zaključio je Stojanović.

Bonus video: