Smog najteži astmatičarima

Iz Agencije za zaštitu životne sredine je saopšteno da je tokom decembra koncentracija čestica PM10 dvadeset sedam dana bila iznad propisane granične vrijednost
135 pregleda 0 komentar(a)
Panorama Podgorica, Foto: Luka Zeković
Panorama Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.02.2016. 20:59h

Velika koncentracija štetnih čestica u vazduhu može uticati na pogoršanje toka bolesti kod astmatičara, ili izazvati astmatični napad, kazao je “Vijestima” pedijatar i pulmolog dr Rade Kaluđerović. Među osjetljivim grupama, na koje može uticati aerozagađenje nalaze se djeca, posebno u prvim godinama života i stariji bolesnici sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine je saopšteno da je tokom decembra koncentracija čestica PM10 dvadeset sedam dana bila iznad propisane granične vrijednosti.

„Posljedice konstantnog izlaganja mogu biti češće respiratorne infekcije, a posebno je rizično izlaganje kod hroničnih plućnih bolesnika sa astmom i hroničnim bronhitisom. Takođe se dovode u vezu sa učestalim malignim oboljenjima disajnih puteva“, ističe Kaluđerović.

On je dodao da u Crnoj Gori nema precizne evidencije koja bi mogla da pokaže da li je broj oboljelih od kancera ili drugih bolesti, koje bi se mogle povezati sa kvalitetom vazduha, u porastu. Navodi da je poznato da se maligna oboljenja pluća, kao i hronična oboljenja pluća znatno češće javljaju u urbanim sredinama i da koreliraju sa stepenom zagađenosti vazduha.

„Značaj njihove veličine je u tome da tako male čestice dolaze do najdubljih djelova pluća gdje se talože i imunološke ćelije disajnih puteva ih mogu apsorbovati“, rekao je dr Kaluđerović.

Srednja vrijednost benzoapirena u decembru iznosila je 15.45 ng/m3 u odnosu na propisanu vrijednost 1 ng/m3.

„Laboratorijski je dokazano da se benzoapiren vezuje za DNK-a čovjeka i da može izazvati mutacije u ćeliji, to jest potencijalno stvaranje malignih ćelija“, ocijenio je dr Kaluđerović.

Mjerenja kvaliteta vazduha u blizini KAP-a pokazala su da tokom decembra nije bilo prekoračenja propisanih vrijednosti.

“Sve srednje satne i dvadesetčetvoročasovne koncentracije sumpor-dioksida tokom mjerenja u decembru su bile ispod propisanih graničnih vrijednosti, kao i sve satne srednje vrijednosti azot-dioksida”, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Bolje bicikl nego auto

Dr Kaluđerović preporučuje sugrađanima da zamijene svoje automobile biciklima, ili da pješke idu na posao, a da slobodno vrijeme što češće provode u prirodi.

“U Podgorici je evidentno da se koristi veliki broj automobila. Ljudi nijesu spremni ni 100 metara da pređu pješke. Ogroman broj taksista po glavi stanovnika je postao obilježje našeg grada”, ocijenio je Kaluđerović.

Kako bi se smanjilo emitovanja štetnih materija, potrebno je djelovanje nadležnih organa u cilju strože kontrole i unapređenju sistema zaštite u industriji.

Bonus video: