Smrad sa farme guši Nikšićane: "Ovo je prava zaraza"

“Niko se nije udostojio da kaže da to nije po zakonu, samo uvijaju ramenima i kažu da nije njihova nadležnost, a mi se trujemo. Tražimo napismeno da nam daju da se ovdje radi sve po propisu pa ćemo mi sa ti papirom na sud da tražimo pravdu, ako je ima u ovoj državi”, poručila je Simunović
4984 pregleda 0 komentar(a)
Farma u Straševini
Farma u Straševini
Ažurirano: 08.11.2019. 19:41h

Gnoj i životinjski otpad sa farme “Novi Monteživ” u nikšićkom naselju Straševina mjesecima se odlaže na lokaciji koja se nalazi u neposrednoj blizini kuća, pa su mještani, kako tvrde, prinuđeni da udišu nesnosne neprijatne mirise. Oni su se, kako kažu, obraćali svim nadležnim inspekcijama, ali se svaka pozvala na “nenadležnost”, osim veterinarske koja je vlasniku farme prije tri dana naložila da rupu u koju odlažu gnoj i otpad zatrpaju.

“Već nekoliko mjeseci je od kako su počeli da lageruju đubrivo, a prije mjesec su u tu rupu počeli da bacaju iznutrice, mrtvu pilad, sav životinjski otpad. Ne znamo kome više da se obratimo, a od ovog smrada se ne može opstati. Ovo je prava zaraza. Nesnosan smrad je i kada je jugovina, ali kad je sunce ovdje je pravi užas”, kazala je Zorica Simunović.

Otpad u blizini kuća
Otpad u blizini kuća

Prema njenim riječima, razgovarali su i sa direktorom farme, ali razgovor im nije donio nikakvo rješenje jer su nastavili sa, kako ističe, nelegalnim odlaganjem otpada sve do prije dvije večeri.

“Niko se nije udostojio da kaže da to nije po zakonu, samo uvijaju ramenima i kažu da nije njihova nadležnost, a mi se trujemo. Tražimo napismeno da nam daju da se ovdje radi sve po propisu pa ćemo mi sa ti papirom na sud da tražimo pravdu, ako je ima u ovoj državi”, poručila je Simunović.

Mještani Straševine su se obratili za pomoć i Ekološkom pokretu “Ozon” koji im je, kako ističu, jedini izašao u susret. Obišli su lokaciju na kojoj farma "Novi Monteživ” odlaže i zakopava otpad iz proizvodnje, slučaj prijavili veterinarskoj inspekciji, a od Opštine tražili informaciju da li je farma dobila dozvolu da na toj lokaciji zakopava “pokvareno pileće meso, ostatke i uginulu živinu”.

Otpad u blizini kuća
Otpad u blizini kuća

“Građani Nikšića koji žive u blizini farme poslali su nam fotografije sa terena, sa kojih se jasno vidi da se radi o aktivnostima koje nijesu u skladu sa važećim zakonima. Prosto je nevjerovatno koliko su nezakonite aktivnosti kada je problematika upravljanja u Nikšiću uzela maha. I ovaj primjer farme ‘Novi Monteživ’ svjedoči da je potpuna anarhija i da je lokalna uprava, prije svih, nesposobna da zaštiti sistem, zakone i Ustav”, smatra Aleksandar Perović, direktor “Ozona”.

Smatra da se radi o “nekim zakulisnim radnjama ili prećutnom odobravanju” jer je, kako ističe, jasno da lokacija i način na koji se odlaže i zatrpava żivotinjski otpad, pokvareno meso i ostaci, nijesu u skladu sa zakonom.

“Ono što nas brine jeste kako je moguće da se nadleżni ne brinu za javno zdravlje ljudi koji žive neposredno do te farme, koja je sagađena u neposrednoj blizini porodičnih kuća i imanja. Nesnosan neprijatan miris koji je prisutan i tokom hladnih dana, sa kišom, ukazuje da kada je ovaj posao u pitanju ‘smrdi’ još nešto sem đubriva. Prijavili smo nadležnim institucijama slučaj, čekamo zapisnike sa izvršenog inspekcijskog nadzora, kako bi preduzeli dalje korake. Jedan od njih će, ukoliko se potvrde naše sumnje, biti i poziv građanima da ne kupuju proizvode ove firme. Ispitaćemo i kakve su relacije ‘Novog Monteživa’ i Komunalnog preduzeća koje je, kako su nam mještani rekli, do skora odvozilo ovakav otpad, jer ako se i to deponovalo i zakopavalo na Mislovom dolu, neuređenom gradskom smetlištu i za to naplaćivale usluge, onda će biti potrebe da obavijestimo i tužilačke organe i policiju", zaključio je Perović.

Investitor: Ni gnoj ni organski otpad nisu štetni po zdravlje ljudi

Holandski investitor, Kornel Spil, koji je farmu pilića kupio iz stečaja, tvrdi da gnoj planiraju da kompostiraju, ali da zbog određenog problema sa tom procedurom kasne, dok za organski otpad traže alternativno rješenje pošto je, kako naglašava, Komunalno preduzeće ”odjednom odbilo da isti odvozi”.

Ističe i da ni gnoj ni organski otpad nijesu štetni po zdravlje ljudi, a da je stvaranje komposta opšteprihvaćena metoda.

“Što se tiče gnoja, kupili smo i platili u junu 50 odsto za sedam kontejnera iz Slovenije. Bili smo prevareni i kontejneri nikada nisu stigli. Kao rezultat toga iskopali smo tu rupu iz potrebe. Slovenački advokat nam pokušava vratiti novac. Prije nekoliko sedmica kupili smo kontejnere u Austriji i očekujemo ih svakog dana”, stoji u odgovoru Spila.

Prije dva dana veterinarska inspekcija im je naredila da rupu koja je služila za otpad zatrpaju, što su i uradili, i sada traže alternativno rješenje, a sa advokatom se dogovaraju koje korake da preduzmu povodom pomenute zabrane.

“Prema našem mišljenju, ništa nije pogrešno ako sahranjujemo gnoj i organski otpad u rupi na našoj zemlji. Svi znaju da pileći gnoj ne šteti javnom zdravlju ako je pokriven zemljom. To smo radili godinama, nekoliko stotina metara niz cestu, bez ikakvih problema, pa nam nije jasno zašto onda ova buka oko gnoja, pogotovo jer je to samo privremeno rješenje dok ne stignu kontejneri”, stoji u odgovoru.

Što se tiče organskog otpada ističe da nijesu bili spremni za obilne kiše koje su podigle nivo podzemnih voda, a samim tim i organski otpad, sprečavajući da isti bude prekrivan zemljom.

“Jednostavna pumpa za vodu dovela bi nivo vode do nivoa koji bi omogućio da se organski otpad pokrije zemljom. S obzirom na otpor komšija, odlučili smo zatvoriti tu rupu i sada tražimo alternativno rješenje”, poručio je vlasnik farme.

Bonus video: