Snažniji odgovori na izazove pranja novca i finansiranja terorizma

U zajedničkom saopštenju Uprave policije i CBCG se navodi da je Veljović ocijenio da Crna Gora ima efikasan sistem za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, koji je zasnovan na međunarodnim standardima i saradnji nadležnih institucija
1600 pregleda 3 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Uprava policije Crne Gore/Twitter
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Uprava policije Crne Gore/Twitter

Direktor Uprave policije, Veselin Veljović i guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić potpisali su Sporazum o saradnji i razmjeni podataka u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma što je, kako se ocjenjuje, krupan korak u snaženju institucija u prevenciji tih pojava.

U zajedničkom saopštenju Uprave policije i CBCG se navodi da je Veljović ocijenio da Crna Gora ima efikasan sistem za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, koji je zasnovan na međunarodnim standardima i saradnji nadležnih institucija.

„Novoformirana organizaciona struktura Uprave policije doprinijela je ostvarivanju konkretnijih rezultata u toj oblasti“, istakao je Veljović.

On je naveo da od kada je ta oblast prešla u nadležnost policije iz administrativnog u policijski model finansijsko obavještajne jedinice, ostvarena je ključna uloga i svrha postojanja Sektora za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

„To je još efikasnije obustavljanje transakcija za koje postoje indicije da predstavljaju pranje novca“ . rekao je Veljović

Žugić je kazao da je dio nadležnosti CBCG organizaciono i sistemski značajno unaprjeđen, i da se organizaciono unapređenje odnosi se na osnivanje Direkcije za nadzor u oblasti sprječavanja pranja novca i finanisiranja terorizma sa višim nivoom hijerarhije i direktnom vezom sa guvernerom.

„Sistemsko unaprjeđenje počiva na podršci holandske centralne banke uz koju implementiramo novi pristup zasnovan na procjeni rizika što je takođe dobra evropska praksa“ rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, finansijsko obavještajna jedinica ima pristup svim podacima o sumnjivim transakcijama koje prolaze kroz crnogorski finansijski sistem, a odgovornom primjenom Sporazuma unaprijediće se međuinstitucionalna saradnja obje institucije.

„Potpisivanje Sporazuma je važan korak u pravcu ispunjenja mjerila u toj oblasti iz pregovaračkog procesa što će doprinijeti sveukupnom integracionom procesu Crne Gore“, kazao je Žugić.

Sporazumom se, kako je istakao, šalje snažna poruka javnosti i međunarodnim partnerima da u Crnoj Gori ne postoji prostor za pranje novca niti za finansiranje terorizma.

Zaključeno je da je odlična saradnja Uprave policije i CBCG znak realnog snaženja institucija, kao i signal za bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama.

Bonus video: