Sniženje u budvanskom Vodovodu: Kubik vode 1,27 do 1,58 eura

Donesena je i odluka da naknada za vodomjer košta 3,05 eura, umjesto sadašnjih osam
0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.07.2016. 19:46h

Budvani neće ubuduće plaćati najskuplju vodu na primorju, nakon što je juče Odbor direktora Vodovoda i kanalizacije odlučio da snizi cijene usluga.

Građani Budve i Bečića, koji žive u naseljima prikopčanim na postrojenje za tretman otpadnih voda u naselju Vještica, ubuduće će kubik vode sa kanalizacionim uslugama plaćati 1,58 eura, sedam centi manje nego sada, saopštio je izvršni direktor Vodovoda Milenko Medigović.

Ostali će kubik plaćati 1,27 eura, jer u cijenu nije uključena usluga odvođenja otpadnih voda.

Cijena kubika vode do sada je iznosila 1,66 eura.

Preduzeća i ostala pravna lica kubik će plaćati duplo skuplje nego građani.

Odluku odbora direktora treba da potvrdi loklani parlament.

Medigović je istakao da je donesena odluka da naknada za vodomjer košta 3,05 eura, umjesto sadašnjih 8.

Prošlogodišnje povećanje cijena vode poklopilo se sa naporima Opštine da obezbijedi novac za vraćanje 58 miliona eura kredita za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i izazvalo negodovanje građana i kompletne opozcije.

Gradska i uprava Vodovoda u više navrata su najavljivali da će naći način da se cijene usluga snize.

"Odbor direktora donio je odluku za smanjenje cijena usluga, nakon što smo za prethodnih nekoliko mjeseci uspjeli da smanjimo gubitke na mreži za pet odsto u odnosu na početak godine, riješimo obaveze prema Hypo banci sa dugoročnim kreditim uz pomoć Atlas banke. Takođe, uspjeli smo da obezbijedimo veći priliv u kasu preduzeća od naplate vode, te izvršimo veće očitavanje vodomjera u odnosu na isti period 2015", kazao je Medigović.

On je naglasio da su u prvih pet mjeseci uspjeli da otklone čak 11 kvarova na primarnoj i 144 kvara na sekundarnoj i tercijalnoj mreži.

"Time smo spriječili značajnije isticanje vode iz našeg sistema. Boljem funkcionisnaju sistema doprinijelo je i prespajanje novoizgrađenih cjevovoda i ukidanje starih, ugradnja novih ventila, uvođenje vodomjera sa daljinskim očitavanjem, sve je to značajno uticalo na smanjenje kako tehničkih, tako i finansijskih gubitaka", istakao je Medigović.

On je najavio mogućnost da cijene ponovo smanje krajem godine.

Bonus video: