Snouborderi iz pet zemalja oduševljeni Prokletijama: Snijeg na Bogićevici najbolji u Evropi

Zimska sezona na Prokletijama traje skoro punih šest mjeseci, snijeg se zadržava skoro do juna, a turizma još nema
129 pregleda 3 komentar(a)
Snoubord, Prokletije, Foto: Privatna arhiva
Snoubord, Prokletije, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.05.2017. 20:04h

Snouborderi i turno skijaši iz Francuske, Holandije, Finske, Belgije i Norveške boravili su nedavno u srcu Nacionalnog parka “Prokletije”, dolini Bogićevica, gdje su snimali materijal za promotivni film o balkanskim destinacijama za te zimske sportove i obučavali članove Skijaškog kluba “Bogićevica”.

Predsjednik SK “Bogićevica” Ahmed Šabović, kaže da su gosti bili oduševljeni terenima na Bogićevici.

“Rekli su nam da im je Bogićevica ove sezone bila kao šlag na torti, jer je od svih ostalih destinacija koje su obišli ove zime na Balkanu, na Prokletijama bilo najviše snijega”, rekao je Šabović.

Osim obuke kako napraviti staze za vožnju i organizovati zanimljiva takmičenja na snijegu, članovi skijaškog kluba su od gostiju učili i o spasavanju u slučaju sniježnih lavina.

“Pokazali su nam i kako da napravimo stazu za baneked slalom. To smo prvi put vozili. Sugerisali su nam da možemo da napravimo jednu novu manifestaciju, koja bi na ovom lokalitetu mogla da se organizuje. Na taj način bismo privukli dosta bordera i turno skijaša da dođu na Prokletije, jer u nedostatku žičare i ski liftova, to će nam biti jedini način da promovišemo ove terene“, objašnjava Šabović.

Zimska sezona na Prokletijama traje skoro punih šest mjeseci, a snijeg se zadržava skoro do juna. Uprkos tome, zimski turizam ne postoji, a decenijama tokom zime u tom kraju nema nijedne manifestacije na snijegu.

Sedamdesetih i osamdesetih godina su u Plavu postojali skijaški klubovi, ali tokom posljednje tri decenije ništa od te tradicije nije se sačuvalo. U tom kraju se nadaju da će formiranjem SK „Bogićevica“, stvari biti pokrenute sa mrtve tačke.

U tom klubu planiraju da sljedeće godine organizuju manifestaciju „Banked slalom - Bogićevica 2018“.

„Manifestacijom želimo da promovišemo brojne potencijale Prokletija za zimski turizam. Očekujemo da će potencijalni investitori naći interese da na nekom od lokaliteta sagrade nove hotelske kapacitete, žičaru ili ski lift“, rekao je Šabović.

U klubu očekuju i da će organizovanjem škole skijanja i snouborda povećati broj članova zainteresovanih za zimske sportove, posebno vodeći računa o mladim talentima.

SK “Bogićevica” 1. maja organizuje planinarski pohod na Tromeđu (2.366 mnv), gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije i gdje je osim planinara, najavljen dolazak skijaša i bordera, koji će se sa tog vrha spustiti kroz dolinu Bogićevice.

Bonus video: