SNP: Društvo iz kojeg mladi odlaze ne može opstati na duge staze

U SNP-u su se osvrnuli na istraživanje CEDEM-a koje je pokazalo da trećina mladih želi trajno da napusti zemlju
820 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2020. 12:58h

Besperspektivnost ostanka u Crnoj Gori osjeća sve veći broj građana naše države i društvo iz koga mladi odlaze, a oni koji ostaju jedva preživljavaju, ne može opstati na duge staze, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

U toj partiji su se osvrnuli na istraživanje CEDEM-a koje je pokazalo da trećina mladih želi trajno da napusti zemlju.

"Razlozi za ovakvu njihovu odluku dominantno su: loš ekonomski standard, nemogućnost zaposlenja, kao i potreba da žive u uređenom demokratskom društvu. Koliko smo "napredovali" kao društvo govori i podatak da dvije trećine mladih živi sa roditeljima, bez ikakve šanse da u doglednom vremenu riješe stambeno pitanje. Sa druge strane, brojni državni funkcioneri ovaj problem su lako rješavali, neki i po više puta. Iako nas ovakvo raspoloženje mladih ljudi rastužuje, moramo priznati da ih razumijemo. Trodecenijska vlast DPS-a i njihovih partnera, čije su temeljne "vrijednosti" korupcija, nepotizam, kriminal, pljačkaške privatizacije, nepoštovanje osnovnih ljudskih prava i progon neistomišljenika, probudila je u našoj omladini želju da pobjegne sa sopstvenog ognjišta", navode u SNP-u.

Poručuju da sve razlike i neslaganje treba staviti po strani, "kako bismo osigurali da u narednih sto ili dvesta godina i dalje postoji ime Crne Gore."

"Prvi preduslov za uspjeh na tom planu je smjena vlasti koja je državu dovela u ovu poziciju. Izgradnja društva zasnovanog na socijalnoj pravdi, ravnopravnosti i opredjeljenju da se poboljšaju uslovi za mlade ljude, mora biti prioritet nove vlasti, čiji će dio biti i SNP", zaključuju u SNP-u.

Bonus video: