SNP: Lokalne uprave da hitno naprave evidenciju nelegalnih objekata

Kako su kazali iz SNP-a, njihovo angažovanje, u skladu sa načelima socijalne pravde kojima se rukovode, naročito je usmjereno ka obezbjeđivanju što povoljnijih uslova legalizacije za objekte osnovnog stanovanja
3 komentar(a)
Bager, Foto: Arhiva Vijesti
Bager, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.03.2015. 18:05h

Lokalne uprave u Crnoj Gori treba hitno da naprave evidenciju nelegalnih objekata na svojim područjima, kako bi proces legalizacije mogao što prije da započne, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji.

Iz te partije su saopštili da se neprekidno zalažu za usvajanje kvalitetnih zakonskih propisa, koji mogu da obezbijede poboljšanje uslova života svih građana Crne Gore.

„Shodno takvim svojim principima ulažemo napore u cilju donošenja dugo očekivanog Zakona o legalizaciji neformalnih objekata, kojim se definišu uslovi i način legalizacije“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz SNP-a, njihovo angažovanje, u skladu sa načelima socijalne pravde kojima se rukovode, naročito je usmjereno ka obezbjeđivanju što povoljnijih uslova legalizacije za objekte osnovnog stanovanja.

„Imajući u vidu da se ovim putem riješavaju pitanja od vitalnog značaja za vlasnike nepokretnosti, neophodno je obezbijediti što povoljnije uslove plaćanja naknada za komunalno opremanje“, poručili su iz te stranke.

Zato je, kako su naveli, važno da se prije usvajanja Zakona sačini ozbiljna analiza kojom bi se ustanovile pretpostavljene prosječne vrijednosti naknada, i na osnovu njih odredili rokovi za plaćanje, takvi da mjesečne rate dodatno ne ugrožavaju životni standard građana.

„Zalažemo se, preko svojih odborničkih klubova u svim opštinskim parlamentima, da lokalne uprave izvrše hitno evidentiranje nelegalnih objekata na svojim područjima, kako bi proces legalizacije mogao što prije da započne“, kaže se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali da se ne slažu sa, kako su naveli, neodgovornim ponašanjem lokalnih uprava koje do sada nijesu izvršile to evidentiranje, uprkos činjenici da se Crna Gora potpisivanjem Bečke deklaracije o neformalnim naseljima u jugoistočnoj Evropi obavezala na riješavanje problema neformalnih naselja do ove godine.

„Primjenom ovoga Zakona vlasnici će svoje nepokretnosti da uvedu u legalne tokove, a od prihoda ostvarenog plaćanjem naknada za komunalno opremanje moći će da se poboljša postojeća i izgradi nova infrastruktura, kojom će se postojeći objekti dodatno valorizovati“, smatraju u SNP-u.

Iz te partije su kazali da će, pored angažovanja u pronalaženju najboljih zakonskih riješenja, aktivno učestvovati i u svim fazama implementacije Zakona o legalizaciji, prateći transparentnost i dosljednost njegovog sprovođenja, kao i da li se novčana sredstva prihodovana od naknada svrsishodno koriste.

„Stojimo na raspolaganju svakom građaninu Crne Gore da, ukoliko nam se obrati, u procesu legalizacije neformalnih objekata pružimo stručnu i savjetodavnu podršku“, poručili su iz SNP-a.

Bonus video: