SNP: Nema demokratije bez slobodnog novinarstva

"Očekujemo da će se u narednom periodu poboljšati položaj novinarske branše u Crnoj Gori, što bi se ogledalo u, prije svega, regulisanom radnom statusu, povećanju plata i poboljšanju uslova rada"
141 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijalistička narodna partija Crne Gore čestitala je 23. januar, Dan novinara Crne Gore, uz nadu da će im sloboda izražavanja, borba za istinu i profesionalizam, biti ideja vodilja u budućem radu.

"Očekujemo da će se u narednom periodu poboljšati položaj novinarske branše u Crnoj Gori, što bi se ogledalo u, prije svega, regulisanom radnom statusu, povećanju plata i poboljšanju uslova rada. SNP CG poziva nadležne državne organe da učine sve da prestanu pritisci, a pogotovo, napadi na novinare jer nema demokratije bez slobodnog novinarstva", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a podsjećaju da su u Crnoj Gori česti napadi i drugi pritisci na novinare koji kritikuju vlast, govore o korupciji, organizovanom kriminalu i kršenju ljudskih prava, a da vinovnici napada ili pritisaka nisu sankcionisani.

"Takva atmosfera nekažnjivosti ugrožava ne samo novinare, vec i društvo u cjelini. U takvoj situaciji, nema boljitka društvu, niti ga ima dok se ne privedu pravdi ubice i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, urednika lista "Dan", koji je na oltar slobode medija dao i svoj život, ali i potpuno rasvijetle svi ostali slučajevi ataka na novinare", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: