SNP ponudio rješenje problema dilera u Budvi

Samo treba da turističke agencije na najfrekventnijim mjestima otvore svoje poslovnice
0 komentar(a)
dileri, budva, Foto: Vuk Lajović
dileri, budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.08.2011. 16:57h

Budvanska SNP pozvala je Vladu da izmijeni važeći pravilnik i dozvoli turističkim agencijama da otvaraju svoje poslovnice u privremenim objektima, što je, kako smatraju, jedini način da se konačno sa ulica uklone “dileri soba”.

Ružna slika, kada na desetine dilera spopada goste koji dolaze u Budvu na ljetovanje, mogla bi, prema tvrdnji SNP-a, napokon da nestane ukoliko bi turističke agencije na najfrekventnijim mjestima otvorile svoje poslovnice.

“Oko 30 odsto turista na budvansku rivijeru stiže bez prethodne rezervacije, te goste dočekuju u Budvi dileri koji im na saobraćajnicama nude smještaj. Opština Budva je donijela odluku kojom želi da legalizuje dilere.

Do realizacije te odluke nije došlo zato što Vlada nije dala saglasnost za njenu realizaciju.

Da bi se gostima koji su stigli u Budvu, a nemaju rezervisan smještaj, ponudio smještaj na kvalitetan i legalan način, prvo mora Vlada da izmijeni važeći pravilnik o minimalno-tehničkim uslovima u pogledu opremanja poslovnih prostorija turističkih agencija, po kojem turističke agencije ne mogu pružati usluge iz privremenih objekata, što je suprotno Zakonu o turizmu”, ocjenjuju u toj partiji.

Ukoliko bi se, navode iz SNP-a, turističkim agencijama dozvolilo, kao svoj ostaloj turističkoj privredi u Crnoj Gori i kao što je to dozvoljeno u svim zemljama koje se dominantno bave turizmom, da svoje usluge mogu da pružaju iz objekata privremenog karaktera, tada bi postavljanjem poslovnica turističkih agencija pored saobraćajnica na prilazima Budvi bila obezbijeđena mogućnost turistima da preko agencija, na najkvalitetniji način, dođu do smještaja.

“Kakav je rezultat postigao pravilnik kojim Vlada, suprotno Zakonu o turizmu, a u odnosu na raniji pravilnik zabranjuje rad turističkim agencijama u privremenim objektima, najbolje pokazuje situacija na šetalištu u Budvi.

Vlasnici agencija otvorili su agencije u trajnim objektima koji se nalaze 30 do 50 metara od šetališta, a pružaju usluge sa travnjaka koji su uz samo šetalište.

Komunalna policija Opštine Budva, kao i nadležna turistička inspekcija, u prilici su svakodnevno, zajedno sa turistima, da uoče navedeni način rada turističkih agencija”, zaključuje se u otvorenom pismu upućenom Vladi

Bonus video: