SNP: Sve veći jaz između bogatih i siromašnih

"Više od 15.000 djece živi u siromaštvu, a najviše ih je u porodicama sa troje i više djece, bez zaposlenih, u porodicama korisnika materijalnog obezbjeđenja", ističu u SNP-u
845 pregleda 2 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Crna Gora je po Ustavu država socijalne pravde, ali se na Svjetski dan socijalne pravde, nažalost, mora se konstatovati da je jaz između bogatih i siromašnih u Crnoj Gori sve veći, kazali su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

"Posljednji zvanični podatak o siromaštvu u našoj državi objavljen je 2013. godine, kada je apsolutna linija siromaštva bila 183 eura, a ispod nje se nalazilo 8,6 odsto građana. Iako je Crna Gora po Ustavu država socijalne pravde, a vlast se stalno hvali navodnim rezultatima postignutim u ovoj oblasti, činjenica je da je naša zemlja i dalje na začelju liste država regiona kada su u pitanju iznosi penzija. O tome najslikovitije govori podatak da su, nedavnim usklađivanjem penzija, ova davanja porasla za svega 0,96%, ili čitavih dva eura. U radnom odnosu u Crnoj Gori nalazi se oko sto pedeset hiljada ljudi, od kojih skoro 83.000 prima zaradu manju od 250 eura. Polovina prima minimalnu platu koja je do skoro iznosila 193 eura, a sada 222, dok trećina zaposlenih neredovno prima platu. Alarmantan je podatak da trećinu nezaposlenih čine lica sa visokom stručnom spremom", navode iz SNP-a.

Istovremeno, dodaju, više od 15.000 djece živi u siromaštvu, a najviše ih je u porodicama sa troje i više djece, bez zaposlenih, u porodicama korisnika materijalnog obezbjeđenja.

"Paradoksalno, cijena potrošačke korpe je iz godinu u godinu veća, a Crna Gora je među „šampionima“ i kada su u pitanju cijene električne energije i goriva. U Crnoj Gori ima 66 milionera, među kojima su političari i kontroverzni biznismeni povezanii sa vladajućom elitom koji odbijaju da objasne javnosti odakle im bogatstvo. U vrlo nezavidnom položaju su i mladi ljudi koji su zaposleni, ali su njihova primanja toliko niska, da ne mogu samostalno da žive, pa odlažu zasnivanje braka i porodice i do kasnih godina ostaju sa roditeljima u istom domu. Dakle, Crna Gora se sve više prepoznaje kao zemlja gladnog naroda i uskog kruga milionera, a socijalna pravda je odavno postala kategorija kojom se maše jedino u predizbornim kampanjama", navode iz SNP-a.

Ističu da su dalje povećenje plata i penzija, te ukidanje PDV-a na doniranu hranu i regulisanje zabrane bacanja viškova hrane, otvaranje više narodnih kuhinja i socijalnih prodavnica su neki od načina borbe protiv "ove pošasti koja podriva naše društvo".

"SNP CG, kao partija koja se zalaže za državu socijalne pravde, nastaviće da se bori za svakog građanina, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost, jer smatramo da naše društvo može biti uspješno samo ukoliko dođe do pravednije raspodjele društvenog bogatstva, a samim tim i stvaranja istinske demokratije", zaključuju u SNP-u.

Bonus video: