SNS i dio partija će obilježiti najznačajnije praznike srpskog naroda u Crnoj Gori

Sastanku su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović i potpredsjednik Ljubomir Peković, lideri Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević
115 pregleda 4 komentar(a)
Srpski nacionalni savjet, Foto: Srpski nacionalni savjet
Srpski nacionalni savjet, Foto: Srpski nacionalni savjet
Ažurirano: 05.09.2018. 13:47h

Srpski nacionalni savjet (SNS) i dio parlamentarnih partija dogovorili su se da, u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i crnogorskim Ustavom, ove i naredne godine obilježe najznačajnije nacionalne i vjerske praznike srpskog naroda u Crnoj Gori.

To je dogovoreno na sastanku kome su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović i potpredsjednik Ljubomir Peković, lideri Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Iz SNS-a je saopšteno da je tema sastanka bilo organizovanje zajedničkog prikupljanja podrške za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznavanju takozvane nezavisne države Kosovo, ali i zajedničko obilježavanje najznačajnijih manifestacija i praznika srpskog naroda u Crnoj Gori – Velike Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije, Mojkovačke bitke i Svetosavskih svečanosti

"Postignuto je puno zajedništvo u stvaranju potrebnih uslova da se u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom obilježe, u ovoj i narednoj godini, najznačajniji nacionalni i vjerski praznici srpskog naroda u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su pozvane i druge parlamentarne političke partije, koje dominantno glasa srpski narod, da se priključe aktivnostima koje su izuzetno značajne za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori.

Konstatovano je da oni imaju i opozicionu i moralnu obavezu da podrže ta nastojanja, da se kroz demokratsku, odnosno Ustavom definisanu proceduru, provjere odluke Vlade Crne Gore za koje se sumnja da ne izražavaju volju ogromne većine građana.

„Zato će im još jedanput biti upućen poziv da se priključe inicijativi koja je usaglašena na održanom sastanku“, kaže se u saopštenju.

Iz savjeta su kazali da je razgovarano i o saradnji srpskog naroda Crne Gore sa sunarodnicima u regionu, uz zaključak da je sve buduće aktivnosti neophodno organizovati uz koordinaciju i saglasnost svih subjekata koji se brinu o statusu i položaju srpskog naroda.

Bonus video: