SO Herceg Novi: Stekli se uslovi da javna rasvjeta bolje funkcioniše

213 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Sa sjednice SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić

Odbornici SO na današnjoj sjednici, većinom glasova dali su saglasnost na raskid ugovora Opštine Herceg Novi sa danskom firmom NovaLume, koja je pravni nasljednik Hesa light, na projekat instaliranja LED rasvjete na području opštine.

Nakon sudskog poravnjanja pred Privrednim sudom, danska firma će Opštini vratiti sve blanko mjesenice izdate po osnovu Ugovora o javnoj nabavci .

Opština Herceg Novi u novembru 2015. godine sa danskom firmom Hesse light potpisala ugovor o ugradnji led rasvjete koji je podrazumijevao zamjenu starih sa 6.644 nove led svjetiljke i daljinsko upravljanje sistemom. Iz danske kompanije su takođe bili obavezni da angažuju ekipu koja će u narednih 10 godina, koliko traje garantni rok, održavati rasvjetu. Prema tadašnjim procjenama finansijska ušteda trebalo je da bude 70 odsto, što znači da bi rasvjeta samu sebe mogla da isplati za nekoliko godina.

Hesse light je u međuvremenu otišla u stečaj, a projekat vrijedan 2,7 miliona eura nije okončan, pa je Opština pokrenula sudski postupak koji je u toku.

Glavni administrator, Nenad Đorđević, kazao je odobrnicima da je najpovoljnije rješenje da se ugovor raskine, isplati million eura za isporučene i ugrađene LED svjetiljke, i da se cijeli sistem preda na upravljanje Stambeno komunalnom preduzeću.

Predsjednici Opštine Stevan Katić i SO Miloš Bigović su ugovor o instaliranju LED rasvjete koji je sklopljen u vrijeme kada je na vlasti bila koalicija DPS- Izbor, ocijenili korupcionaškim. Jedan od argumenata je da je direktor firme Hessa light u Danskoj osuđen na sedam godina za privredni kriminal, što je i najveća kazna za tu oblast u toj zemlji. Predstavnicima Opštine na pregovorima u Danskoj, stečajni upravnik Hessa light firme je saopštio da su svi ugovori te firme imali koruptivne elemente, a da nijedan posao koji su radili u oblasti LED rasvjete nisu kvalitetno završili.

Odbornik DPS Andrija Radman je pitao da li je nedvosmisleno i u skladu sa zakonima Crne Gore utvrđen legitimitet firme Nova Lume, da li je SDT našao ijedan element da je riječ o korupcionaškom ugovoru, što se unazad tri godine ističe, i da li Opština ima million eura za uplatu depozita s obzirom da taj iznos nije predviđen budžetom.

Odbornik Novske liste Jovan Subotić je smatra da će prihvatanjem poravnanja Opština će uštedjeti 1, 6 miliona i izbjeći duge sudske postupke.

Odbornik DPS Dragan Janković je pitao da li sporazum o poravnanju dovoljan da zaštiti Opštinu dok je njegov partijski kolega Zoran Kovačević konstatovao da odbornici nisu dobili odgovor da li će sistem javne rasvjete biti prilagodljiv i da li će ona biti u funkciji.

Direktorica Komunalno stambenog preduzeća Jasminu Konjević je navela da da sada oko 20 odsto rasvjete u zoni morskog dobra ne radi, između 25 i 30 u zoni Igala i grada, dok su u zaleđu i na Luštici procenti još veći, jer ne funkcioniše između 35 i 70 odsto javne rasvjete.

“Ta rasvjeta nije neispravna ona je blokirana, odnosno blokiran je sistem paljenja. Mi u ovom trenutku možemo da vratimo 90 odsto Sistema, ali ne daljinskim već klasičnim upravljanjem.

Za današnje zasjedanje SO bilo je na dnevnom redu 59 tačaka I za 6 sati usvojena je samo jedna. Odbornik DPS Slobodan Radović Krušo zamjerio je predsjedniku SO što ranije nije zakazivao sjednice lokalnog parlamenta , jer je brojnost tačaka današnjeg dnevnog reda pokazala da bi to bilo opravdano.

Nastavak sjednice SO zakazan je za 8. maj.

Bonus video: