SOBNOR o rehabilitaciji Kalabića: Ruganje žrtvama, oštro osuđujemo reviziju istorije

"Nedvosmisleno je utvrđeno da je Kalabić, jedan od četničkih komandanata direktno odgovoran za zločine nad civilima tokom 1943. i 1944. godine
114 pregleda 7 komentar(a)
Nikola Kalabić, Foto: Twitter
Nikola Kalabić, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.05.2017. 09:06h

Neprihvatljiva je i pogrešna odluka Višeg suda u Valjevu o rehabilitaciji Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadzbini za vrijeme Drugog svjetskog rata je pogrešna i neprihvatljiva i oštro osuđujemo takvu reviziju istorije, saopšteno je danas iz Saveza organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR).

Viši sud u Valjevu juče je rehabilitovao Kalabića.

"Ovakva sudska odluka predstavlja pokušaj revizije istorijskih činjenica na osnovu kojih je nedvosmisleno utvrđeno da je Kalabić, jedan od četničkih komandanata direktno odgovoran za zločine nad civilima tokom 1943. i 1944. godine. Izražavamo čuđenje povodom donešene sramne Odluke suda u Valjevu za rehabilitaciju Nikole Kalabića ratnog zločinca i saradnika okupatora. SOBNOR Crne Gore se odlučno protivi rehabilitaciji saradnika okupatora i pitamo se kako da slavimo pobjedu u Drugom svjetskom ratu ako rehabilitujemo poražene snage. Svaka rehabilitacija ratnih zločinaca prestavlja ruganje žrtvama koje je naš narod od Triglava pa do Đevđelije podnio u našoj slavnoj i časnoj Narodnooslobodilačkoj borbi", navodi se u saopštenju SOBNOR-a.

Iz ove organizacije su dodali da je pokret kojem je pripadao Kalabić bio na strani zla i nepravde, sarađivao je sa okupatorom, poražen je u Drugom svjetskom ratu i te činjenice ne mogu promijeniti nikakve sudske odluke.

"Za SOBNOR Crne Gore ovakva odluka nije ništa drugo do pokušaj falsifikovanja istorije i u suprotnosti je sa vrijednostima antifašizma i demokratije", zaključuje se u saopštenju SOBNOR-a.

Bonus video: